lauantai 9. huhtikuuta 2022

Sukututkimus ja dna-testit

Sukututkimus on mielenkiintoinen harrastus, mutta sen tekeminen loppuu jossakin vaiheessa, koska esivanhempia on vain rajallinen määrä ja ajallisesti kovin kauas taaksepäin on vaikea päästä. Tuossa vaiheessa perinteinen sukututkimus tulee sitten viimeinkin valmiiksi.

Kirkonkirjoista löytyy (maksuttomia) tietokantoja netistä, mutta niiden ongelma on se, että ne eivät ajallisesti ulotu kovin lähelle nykyaikaa. Valokuvatut kirkonkirjat ulottuvat niistä muutaman vuosikymmenen eteenpäin, mutta etsiminen niistä on työlästä ruotsin kielen ja toisinaan papin epäselvän käsialan vuoksi. Liittymällä sukututkimusseuran jäseneksi pääsee käsiksi jopa vain 100 vuotta vanhoihin kirkonkirjoihin.

Monet suomalaiset nimet on kirjoitettu ”ruotsalaisittain”. Pääsääntöisesti kaikki etunimet on esitetty ruotsalaismuodossa, eli Matti on Matts ja Pekka on Pehr jne. Sukunimien kirjoitusasu voi olla mitä tahansa. Tietokannan hakutoiminto kuitenkin huomio tuon.

Osa kirkonkirjoista on tuhoutunut tulipaloissa, venäläisten ryöstöretkien yhteydessä ym. selkkauksissa. Ne saattoivat kattaa jopa useita vuosikymmeniä, joten selvityksen tekeminen tuolta ajalta on käytännössä mahdotonta.

Netistä löytyy erilaisia sukupuita, mutta niiden oikeellisuuteen kannattaa suhtautua varauksella. Esim. geni.com on epäluotettava. Joidenkin henkilöiden tekemissä omissa sukupuissa on selviä virheitä, jotka monet kopioivat omiin sukupuihinsa, ja siten virheet leviävät.

Genealoginen dna-testi tarjoaa uuden ulottuvuuden sukututkimuksen tekemiseen. Niitä on kolme erilaista:

Autosomalitesti, jota kutsutaan etäserkkutestiksi. Sen avulla voi löytää jopa tuhansia läheisiä ja etäisiä sukulaisia, jotka ovat likimain samaa sukupolvea kuin testattava itsekin. Kaikista etäisimpiin osumiin kannattaa suhtautua varauksin. On kuitenkin mahdollista, että hyvin etäinen osuma on sukulainen, mutta on myös mahdollista, että hän ei ole.

Mitokondriotesti tutkii ns. äitilinjaa, joka alkaa Afrikassa asuneesta ”Eevasta”. Sen avulla voi selvittää oman haploryhmän ja löytää varmoja sukulaisia, joiden etäisyydestä ei tosin ole varmaa tietoa.

Kuvassa näkyy H-haploryhmän matka Suomeen. Tämä on ns. läntinen Suomeen tullut haploryhmä.

Merkit esittävät osumien MDKA:ita (most distant known ancestor). Punaiset merkit tarkoittavat osumia, joiden kanssa geneettinen etäisyys on 0. Kyseinen haploryhmä (jota ei tässä kerrota tarkemmin) on korkeintaan 650 vuotta vanha. Jos geneettinen etäisyys on 1, se tarkoittaa sitä, että jossakin on tapahtunut mutaatio viimeisten 650 vuoden aikana. Nuo mutaatiot ovat tavallisia, ja niitä tapahtuu tietyin väliajoin.


Y-dna-testi tutkii ns. isälinjaa, joka alkaa myöskin Afrikassa asuneesta ”Aatamista”. Se selvittää myös oman haploryhmän. Tällä hetkellä kehittynein testi on ns. Big Y-700 -testi, jossa tutkitaan 700 SNP:tä. Tämän testin voivat teettää vain miehet.

Kuvassa näkyy erään (satunnaisesti valitun) isälinjan kulkeutuminen Suomeen. Tuon haploryhmän selvittämiseen tarvitaan Big Y -testi.


Dna-testien tekeminen on kaupallista liiketoimintaa niitä tekeville yrityksille. Hinnat vaihtelevat testien ja palvelujen mukaan. Jotkin yritykset perivät kuukausimaksun, jonka maksamalla pääsee tutkimaan tarjolla olevia tietokantoja ja näkemään omien osumien sukupuita.

Yritykset voidaan jakaa kahteen ryhmään: 1) Pelkät dna-testit, tai 2) dna-testit ja maksulliset tietokannat, joihin voidaan lukea mukaan yksityiset sukupuut. Yritykset rahastavat sillä, että testattu pääsee näkemään osumiensa sukupuita.

Testejä tekevät neljä suurta ja muutama pienempi yritys.

FTDNA

Amerikkalainen yritys, joka tekee kaikki dna-testit mutta ei peri mitään lisämaksuja. Tietokantoja ei ole, mutta osumien sukupuita pääsee näkemään maksutta. Osumia näyttää olevan 15 324 kappaletta.

 


Ancestry

Amerikkalainen yritys, joka tekee ainoastaan autosomalitestin. Amerikkalaisia tietokantoja on tarjolla lisämaksusta. Kuvassa erään etäisen amerikanserkun sukupuu, josta näkee vain osan maksutta.



Jos haluaa nähdä enemmän, siitä täytyy maksaa.


Jos haluaa löytää sukulaisiaan Yhdysvalloista, Ancestry on siihen sopiva.

23andMe


Amerikkalainen yritys, joka tarjoaa autosomalitestin lisäksi supeat arviot mtDNA- ja y-DNA-haploryhmistä, joiden hyödyllisyysarvo on pieni. Pieneen lisähintaan saa ”terveysraportin”. Sukupuita ei ole varsinaisesti tarjolla.

Kuvassa näkyy osa testatuista perinnöllisistä sairauksista. Niitä on kaikkiaan 43 kappaletta.


MyHeritage

Israelilainen yritys, joka on Ancenstryn kaltainen. Tekee vain autosomalitestin. Useimmat lisäpalvelut ovat maksullisia. Suomenkielinen sivusto. Lähettää viikon parin välein sähköpostiin luettelon uusista osumista. Gregin sukulaisuussuhteesta on vaikea sanoa mitään, mutta 5. serkku on todennäköisesti lähempänä oikeaa.


 1R ja 2R tarkoittavat eri sukupolvea. Greg voisi teoriassa olla pikkuserkun isä (2C1R) 14-353 cM.

 

 

Kaikki yritykset esittävät etnisyysarvion, joka kuitenkin vaihtelee yritysten välillä. Se on kuitenkin vain arvio. Jotkin yritykset mahdollistavat toisen yrityksen dna-tiedoston lataamisen niiden sivuille. Ne antavat arvion sukulaisuussuhteesta, mikä perustuu yhteiseen DNA:n määrään ja pisimpään lohkoon.

FTDNA tarjoaa joitakin työkaluja, jotka voivat helpottaa sukulaisuussuhteen selvittämisessä. Kromosomiselain saattaa auttaa yhteisten esivanhempien selvittämisessä.

Geneettisen sukututkimuksen aloittavalle voisi suositella FTDNA:ta, josta voi sitten tarvittaessa jatkaa muihin yrityksiin. Se on myös helppokäyttöisin. Testejä myydään muutaman kerran vuodessa tarjouskampanjassa. Suurin alennus on autosomalitestissä.

Jos sisarukset tai lähisukulaiset haluavat tehdä dna-testin, heidän kannattaa käyttää eri yrityksiä. Sisarusten ei missään nimessä kannata käyttää samaa yritystä, ellei sitten ole epäilystä, että heillä voisi olla eri vanhempi. Sen dna-testi paljastaa varmasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti