perjantai 18. marraskuuta 2022

Herää, kuluttaja, sinua kustaan silmään!

Tämän päivän Nord Pool -hinnat kertovat kaiken olennaisen. Suomessa on (Baltian maiden ohella) pörssin kallein hinta, mille ei löydy järkevää selitystä. Tämä on toistunut jo useina päivinä.


Suomeen tosin tuodaan jonkin verran Ruotsista, mutta Ruotsin €/MWh-hinta on alle puolet Suomen hinnasta. Viron yhteys on likimain tasapainossa.


Ruotsista viedään myös Keski-Eurooppaan, mutta siellä hinta on selvästi Suomea alempi. 

Oulun Energian sähköntuotannon veroton omakustannushinta on alle 2 snt/kWh. Hyvinä aikoina sitä on myyty kannattavasti asiakkaille 4–5 sentin kWh-hintaan. Tämän päivän pörssin keskihinta on 27,5 snt/kWh. Kun Oulun Energia myy ylimääräisen sähkönsä eli sen, jota ei tarvitse toimittaa määräaikaisen sopimuksen tehneille asiakkaille, pörssiin, se saa puhdasta voittoa noin 25 senttiä kWh:lta. Se on yli kymmenkertainen verrattuna siihen, jonka se sai ”hyvinä aikoina”.

Niin Oulun Energia kuin kaikki muutkin sähköntuottajat hyötyvät nyt siitä, että pörssihinta on korkealla, ja mitä korkeampi on hinta, sitä suurempi on hyöty. Puolestaan niillä sähkönmyyjillä, joilla ei ole omaa tuotantoa, on yhdentekevää, mikä pörssihinta on. Ne vain lisäävät pörssihintaan oman marginaalinsa, joka on vakio pörssihinnasta riippumatta.

Tämän päiväiseen hintaan täytyy lisätä alv, jotta saadaan kuluttajan maksama hinta. Verollinen hinta on siten 34,10 snt/kWh. Tuosta huomataan, että valtio saa verona yli 6 snt/kWh. Tuohon tulee lisäksi sähkövero 2,79 snt/kWh ja verkkoyhtiön siirtomaksu, joka vaihtelee kahdesta sentistä ylöspäin.

Pörssistä sähkönsä ostavat kuluttajat voivat vain kauhulla odottaa tulevan talven pakkasia ja entistä korkeampia hintoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti