maanantai 30. tammikuuta 2012

Hirsinen lampunjalka

Kuvan pöytälampun jalka on valmistettu vanhan riihen hirrestä. Riihi on seinän vuosilukukaiverruksen mukaan on valmistunut vuonna 1764 tai hieman sitä aikaisemmin. Hirren sahauspinnasta on laskettavissa noin 225 vuosirengasta, mikä tarkoittaa sitä, että puu, josta hirsi on valmistettu, on ollut vähintäänkin 225 vuotta vanha.


Noista kahdesta luvusta voidaan laskea vuosi, jolloin puuntaimi on lähtenyt kasvamaan. Vähentämällä 225 vuotta vuodesta 1764 saadaan vuosi 1539. Vanhin osa hirrestä eli sydänpuun sisimmät vuosirenkaat ovat siten iältään lähes viisisataavuotiaita.

Pienistä oksanleikkauksista päätellen hirsi on valmistettu kuusipuusta, joka on tunnetusti mäntyä hidaskasvuisempi.


Ensimmäiset 40 vuotta puu on kasvanut suhteellisen nopeasti, kunnes sen kasvu on hidastunut ja jatkunut hitaana, kunnes se on viimein kaadettu. Hirren sahauspinnan säde vaakasuoraan oikealle on noin 11 cm, mistä voidaan laskea keskimääräinen vuosikasvu, joka on vain noin 0,50 mm.

Osa vuosikasvusta on niin pientä, että vuosirenkaat ovat hädin tuskin laskettavissa. Hidas kasvu kertoo joko lyhyistä kasvukausista (kylmät kesät) tai epäedullisesta kasvupaikasta. Kuvan kuusihirsi on kuitenkin kestävintä mahdollista, ja tuollaisesta puusta rakennetut hirsirakennukset kestävät parhaiten aikaa – ja varmasti myös sellaisesta puusta valmistettu lampunjalka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti