maanantai 28. lokakuuta 2013

Valkee taas kerran

Valkee on jälleen hakenut lehti-ilmoituksilla ”koehenkilöitä” uusiin ”tutkimuksiin”, joiden ainoa tarkoitus on osoittaa korvavalolaitteen teho niin psyykkisten kuin fyysistenkin oireiden hoidossa tai korvavalolaitteen fyysistä suorituskykyä parantava vaikutus. Koska tämä on tutkimusten ainoa motiivi, ei ole pelkoa siitä, että koetilanteet olisivat millään tavalla puolueettomia.

Oulu-lehdessä on jo usean kerran ollut Valkeen kaksoisilmoitus, jolla haetaan koehenkilöitä kahteen eri tutkimukseen. Kuuleman mukaan vastaavia ilmoituksia on ollut monissa muissakin muualla maassa ilmestyvissä lehdissä. Ilmoitusten toisto kertonee siitä, että ”halukkaita” koehenkilöitä ei ole riittävästi tarjolla.

Tutkimus 1:
Valkee toivoo, että tämä tutkimus osoittaisi korvavalon tuovan helpotusta työuupumukseen ja ahdistukseen. Koehenkilöiksi haetaan työikäisiä, jotka (omasta mielestään) kärsivät työuupumuksesta tai ahdistuksesta ja joilla on joitakin ilmoituksessa mainittuja joko psyykkisiä tai fyysisiä oireita. Voisi kuitenkin olettaa, että jos joku henkilö olisi työuupunut ja/tai ahdistunut, hän olisi saanut tämän diagnoosin laillistetulta lääkäriltä eikä minkään itse tehdyn mutu-diagnoosin perusteella. Mutta miksi lääkäri ei sitten ollut hoitanut potilastaan vaan jättänyt tämän oman onnensa nojaan?


Tutkimus 2:
Koehenkilöiksi haetaan terveitä ja kohtuullisesti liikuntaa harrastavia keski-ikäisiä miehiä. Tämän tutkimuksen tarkoitus on ilmeisestikin osoittaa, että korvavalon säännöllinen käyttö parantaa tavallisen liikuntaa harrastavan henkilön fyysistä suorituskykyä.


Näissä tutkimuksissa on jälleen pässi kaalimaan vartijana -tilanne. Valkee teettää ja rahoittaa tutkimukset, joiden (ainoa) tarkoitus on osoittaa korvavalon hyödyllisyys tai teho, jota sanaa Valkee käyttää. On siten selvää, että mitä tahansa vähäisiäkin positiivisia vaikutuksia tullaan korostamaan ja liioittelemaan ja vastaavasti kaikki negatiivisia vaikutuksia tullaan vähättelemään tai jättämään huomiotta. Tällaiset tutkimukset eivät voi koskaan olla puolueettomia ja luotettavia. Valkeen oma tulevaisuus riippuu vain ja ainoastaan siitä, miten hyvin nämä ”tutkimukset” onnistuvat. Sen vuoksi on selvää, että näiden tutkimusten tulokset tulevat osoittamaan, että korvavalo ”tehoaa” Valkeen haluamalla tavalla.

Täytyy suuresti ihmetellä näihin tutkimuksiin osallistuvien henkilöiden motiivia. Kuvittelevatko he saavansa apua mutu-ahdistukseensa tai mutu-työuupumukseensa?

Mistä Valkeen kohdalla on oikein sitten kysymys? Valkee on ”keksinyt” ja patentoinut laitteen, jonka se uskoo vaikuttavan kaamosmasennukseen samalla tavalla kuin luonnollisesti silmien kautta vaikuttava perinteinen kirkasvalovalaisin. Laitteen myynti ei ehkä ole kaikista myönteisistä ”puolueettomista” tutkimuksista huolimatta vastannut Valkeen odotuksia, ja sen vuoksi Valkee, jonka ainoa tuote korvavalolaite on ja jonka myynti ainoastaan tuo rahaa yrityksen kassaan, yrittää nyt löytää uusia lääketieteellisiä ”sovellusalueita”, joilla se toivoisi laitteen toimivan ja näin lisäävän laitteen myyntiä.

Valkeessa ajatellaan, että maailmassa on mahdollisesti satoja miljoonia ”potentiaalisia” asiakkaita, ja mikäpä voisi olla suurempi motivoija kuin odotettavissa oleva rahavirta Valkeen kassaan – tai pikemminkin osakkeenomistajien pankkitileille?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti