sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Googlen sensuuri

Google näyttää joskus hakutulossivun alaosassa seuraavan tiedotteen:


Se on Googlen hienovarainen tapa kertoa, että linkki sivulle on sensuroitu. Sivu on tietenkin olemassa, mutta Google ei halua, että sinä pääset sille sivulle. Mitäpä muutakaan tämä on kuin sensuuria..?

Syyt sensuuriin voivat olla hyvin moninaisia, mutta vain Google itse tietää ne. Kun kerran Google voi tahtomallaan tavalla manipuloida internetistä tietoa hakevien tiedonsaantia, se asettaa hyvin kyseenalaiseksi Googlen avulla toteutetun tiedonhaun puolueettomuuden ja luotettavuuden.

Myöskin se, missä järjestyksessä Google listaa hakutulokset, tuntuu toisinaan käsittämättömältä. Koska Google on valtava kaupallinen toimija, jonka ainoa tulonlähde ovat nettimainokset, on tietenkin ymmärrettävää, että Googlen taloudellinen intressi vaikuttaa sen listaamien hakutulosten järjestykseen.

Internet on avoin ja kaoottinen media, jonka sisältöön jokainen voi käytännössä vaikuttaa. Internet on myös dynaaminen media, jonka sisältö muuttuu jatkuvasti. Päin vastoin kuin painetut kirjat ja lehdet, joissa tieto säilyy niin kauan kuin yksikin kappale kutakin opusta on olemassa, internetissä tieto voi muuttaa muotoaan tai kadota lopullisesti.

Verkkojulkaisut voivat manipuloida todellisuutta ja historiaa muuttamalla ja poistamalla vanhoja sivuja.

Googlen sensuuri on vain pieni osa ongelmaa. Monet sanomalahdet muuttavat sivujensa sisältöä, eikä kyse ole pelkästään virheiden korjaamisesta. Jos jostakin tapahtumasta on uutisoitu turhan laveasti, liiat yksityiskohdat poistetaan kertomatta siitä mitään lukijalle.

Kokonaisuudessaan internet on epäluotettava media. Vaikka suurin osa sen sisällöstä olisikin paikkansa pitävää, lopun epävarman tiedon olemassaolo tekee internetistä epäluotettavan, koska epävarman tiedon paikallistaminen voi olla vaikeaa.

George Orwellin Vuonna 1984 -romaanissa menneisyyttä muutettiin jatkuvasti hävittämällä jonkin kiusallisen tiedon sisältävä sanomalehti ja painamalla se muutettuna uudelleen. Tämä sama voidaan tehdä internetaikana paljon helpommin, koska nykyisin kaikkea tietoa ei edes julkaista laajalevikkisesti painettuna, ja jos sivustojen muuttaminen tai poistaminen ei itseltä onnistu, Google kutsutaan apuun toteuttamaan sensuuriaan.

Se, että jokin sivu ei löydy Google-haulla, ei tarkoita sitä, että sitä ei olisi olemassa. Sitä ei vain jostakin syystä haluta löydettävän. Googlen ylivalta ei tule ainakaan lisäämään tiedonhaun vapautta ja riippumattomuutta.

1 kommentti:

  1. Amerikassa Microsoftin Bing-hakukone on jo reilussa nousussa, ja muutenkina jattelen Googlen menettävän ylivaltansa ennemmin tai myöhemmin. Kaikki monopolit tai sitä muistuttavat tilanteet kukistuvat ennemmin tai myöhemmin...

    Toisaalta voidaan kysyä, onko nykyinen tilanne hyvä eurooppalaisesta näkökulmasta. Kännyköiden käyttöjärjestelmät ovat amerikkalaisten hallussa - niiden samojen firmojen, jotka hallitsevat hakukoneitakin. Amerikkalaisille kun kuluttajansuoja ja nettiyksityisyys ovat eri asioita kuin meille eurooppalaisille. Heille ne ovat tapa tienata lisää rahaa meidän muiden kustannuksella...

    VastaaPoista