tiistai 3. toukokuuta 2016

Onko aurinkosähkö kannattavaa?

Tätä pohditaan Oulun Seudun Sähkön Valokaari-asiakaslehden 1/2016 artikkelissa. Oulun Seudun Sähkö toimii Oulun etelänpuolisissa kunnissa eikä sillä ole mitään tekemistä Oulun Energian kanssa, vaikka nimet ovatkin hieman samankaltaisia.

Oulun kaupungin omistuksessa, määräysvallassa ja tuloutusvelvollisuudessa oleva Oulun Energia on omissa mainoksissaan osoittanut sen olevan, ja tuota argumenttia käyttäen se on markkinoinut aurinkosähköjärjestelmiään verkkoalueensa asiakkaille. Oulun Energian mielestä aurinkosähköjärjestelmät, joiden hinnat lähtevät neljästä tuhannesta eurosta, maksavat itsensä takaisin jopa niinkin nopeasti kuin seitsemässä vuodessa, mitä Oulun 1 -blogissa on uskallettu epäillä.

Yhtä kaikki osoittamalla kannattavuuden Oulun Energia on myynyt järjestelmiään alueensa asiakkaille, ja lieneekin luultavaa, että asiakkaiden hankintapäätökseen vaikutti yksinomaan Oulun Energian vakuuttelut lyhyestä takaisinmaksuajasta, minkä jälkeen aurinkopaneelit tuottaisivat ”ilmaista sähköä”.

Oulun Seudun Sähkön (OSS) näkemys asiasta on toisenlainen. Artikkelissa laskennassa käytetyt luvut ovat hyvin realistisia, ja mitäpä syytä yhtiöllä olisi vääristellä laskelmiaan taloudellista etua tavoittelevan Oulun Energian tavoin. Lainaukset kertovat kaiken olennaisen:

”Edellä kuvatulla oletuksilla 5 kW:n aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaika on noin 30 vuotta, mikäli asiakas pystyy itse käyttämään kaiken tuottamansa sähkön.”

”Nykyisellä hintatasolla aurinkosähköjärjestelmien kannattavuus sähkölämmittäjä-jäsenasiakkaillemme näyttäisi oleva varsin huono.”

Jos asiakas ei pysty itse käyttämään kaikkea tuottamaansa sähköä, takaisinmaksuaika pitenee edelleen 30 vuodesta. Tuolloin asiakas joutuu maksamaan muuna aikana ostamastaan sähköstä siirtomaksun OSS:lle ja veron valtiolle.

Lieneekin selvää, että toinen sähkönmyyntiyhtiö valehtelee tai ei ymmärrä mitään koko asiasta. Kumpihan se voisi olla? Kumpi hyötyisi valehtelusta ja asioiden vääristelystä?

Oulussa kannattava aurinkosähkö muuttuu kannattamattomaksi mentäessä parikymmentä kilometriä etelään päin... Sepä on ihmeellistä..?

Keksimääräinen Oulun Energian asiakas, jonka matemaattiset taidot ovat huonot ja joka ei ymmärrä mitään volteista, ampeereista ja kilowateista, on kuin sulaa vahaa Oulun Energian sutkin myyntimiehen edessä.

Miksi kuluttajaviranomaiset eivät puutu Oulun Energian vilpilliseen markkinointiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti