torstai 24. lokakuuta 2019

Kipuwex on kallis vitsi

Kasvu Open® -sivulla kerrotaan: ”Kipuwex on OYS ysihankkeen kanssa kehitetty tuote ja kipuwex on myös allekirjoittanut jatkotutkimus sopimuksen, MiniSV kanssa Kiinaan Nanjingiin.”

Kehitetty? Partisiippi viittaa siihen, että tuote olisi jo valmis.

Yhteistyö kiinalaisten kanssa tarkoittaa vain sitä, että kiinalaiset voivat kopioida laitteen ja jatkaa sen ”kehittämistä” omissa nimissään.

Y-Studio-sivulla kerrotaan (11.1.2019): ”Oululaisen startup-yritys Kipuwexin yrittäjän Marko Höynälä tavoittelee exitiä eli yrityksensä myymistä vuodelle 2023. Sitä ennen hänen pitää kuitenkin kehittää ja valmistaa tuote sekä myydä se sijoittajille.”

”Tuotteen valmistuminen ja markkinoille saaminen vievät vielä aikaa. Toistaiseksi laitteesta on olemassa prototyyppi, mutta sitä on paranneltava ennen kuin laajempi testaus voidaan aloittaa.”

Exit..? Tätä sanaa käytti eräs toinenkin ”blogista tuttu”, mutta tuo tarina on jo useamman menneen talven lumia. Kipuwexin visio on niin pitkällä, että yrityksen myyminen ja ”kannattavaan hintaan” tietenkin on jo mielessä, vaikka laitteesta on olemassa vasta prototyyppi, jossa on vielä ”paranneltavaa”.

Todennäköisemmin maahan osuisi asteroidi, ennen kuin sijoittajat ostaisivat Kipuwexin. Laitteesta ei koskaan saada niin luotettavaa, että sillä olisi mitään merkitystä sairaanhoidossa. Toki päätelaitteen näytöllä saattaa vilistää monelaista käppyrää, mutta yksikään lääkäri ei luottaisi Kipuwexin tuottamaan informaatioon. Kipuwex voi näyttää kehonlämmön ja sydämen lyöntinopeuden, mutta tuo on täysin hyödytöntä, koska nuo tiedot saadaan paljon helpomminkin kuin käyttämällä Kipuwexiä.

OULLLabs-sivulla kerrotaan (22.11.2017): ”YSI-hankkeessa lasten kipumittarin kehittänyt Marko Höynälä Kipuwex Oy:stä sanoo...”

Kehittänyt..? Pitäisikö tämä ymmärtää niin, että laite oli valmis jo kaksi vuotta sitten?

Sama partisiippi löytyy seuraavana päivänä julkaistulta Radio Pookin sivulta.

Juurikaan muita uutisia ei löydy internetin syövereistä. Mistähän tämä mahtaa kertoa?

Kalevassakaan ei ole mitään laajempaa juttua Kipuwexistä. Olisikohan jo sielläkin maksettu oppirahat?

Kipuwex on tyypillinen oululainen teknologiayritys: tyhjänpäiväistä oman tuotteen kehumista, jolla ei ole mitään perusteita.

Maailmalla on monia lääkintälaitteita valmistavia yrityksiä, joilla on resursseja, rahaa ja oikeaa osaamista. Jos kipua ilmaisevan laitteen valmistaminen ei ole onnistunut niiltä, miten se voisi onnistua oululaiselta Kipuwexiltä? Jos tuollainen laite olisi olemassa ja se toimisi, olisi oletetavaa, että se olisi yleisessä käytössä.

Miksi Kipuwex ei ole patentoinut laitettaan? Se jos mikä saisi sijoittajat hullaantumaan ja hukkaamaan todellisuudentajunsa, niin kuin kävi oululaisen laturin kohdalla. Wiciot oli patentoinut mikrokupunsa. Olisiko sitten niin, että kaikki laitteen toimintaan liittyvä on jo patentoitu tai sitten se on yleisesti tunnettua tekniikkaa, jota ei voida patentoida?

Kipuwex taitaa olla ylitsepääsemättömän ongelman edessä: saada laite toimimaan sillä tavalla, että se kertoisi luotettavaa tietoa potilaasta. Viivästykset ja jatkuva ”parantelu” kertovat siitä, että tehtävä on mahdoton.

7 kommenttia:

  1. Ymmärtäisin tarpeen tuotteelle esitetyn erikoissairaanhoidon ammattilaisien taholta, tokkopa tuote siksi hyödytön kapistus on.

    Tavatonta ei myöskään liene, että tuotteista tehdään uusia parannettuja revisioita, olipa kyse ex-Nokian puhelimista, ompelukoneista tai muunlaisista tuotteista - kiinalaisetkaan kun eivät suomenkielistä mobiili-appsia osanne lukea ilman kiinalaistamista, ja tuotteiden kun pitää nykyisin integroitua muuhunkin terveydenhuollon paikalliseen infraan.

    "Maailmalla on monia lääkintälaitteita valmistavia yrityksiä" mutta tokkopa kaikkia ideoita maailmassa on vielä ammennettu tyhjiin - maailmakaan ei ole täysin valmis.

    On hyvä, että Oulusta löytyy henkilöitä ja virtaa yrittää uusia innovatiivisia ratkaisuja. Eikä haittaisi, että useampikin yritys osaisi kovaäänisemmmin markkinoida itseään - harvoin maailmalta tänne kotiovelle muutoin tullaan koputtelemaan. Toivottavasti Kipuwex onnistuu tavoitteissaan.

    VastaaPoista
  2. Valitettavasti Ranskalainen firma on myynyt vastaavanlaista kipumonitoria jo yli 10 vuotta. Ranskassa se on käytössä. On sitä yritetty Suomessakin myydä mutta koska se ei ole spesifi kivulle niin täysin hyödytön lelu. Eli tässä KIPUWEX tuotteessa ei ole mitään uutta.

    VastaaPoista
  3. https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/nainko-kiinan-vaikuttaminen-toimi-ja-epaonnistui-oulussa-kaksi-liikemiesta-houkutteli-teknologiayrityksia-mukaan-suurelliseen-hankkeeseen-kunnes-taustalta-alkoi-paljastua-ikavia-seikkoja/834502/

    VastaaPoista
  4. Kyseessä lienee puolivalmis puhelinappi, johon voi tallentaa kiputuntemuksiaan. Kipupuomi-lehden kuvien mukaan. Sijoittajapiireissä tuskin kuhistaan innoissaan...

    VastaaPoista
  5. https://www.kolster.fi/blog/patentoidut-iot-keksinnot-cmicro-ja-kipuwex-globaaleille-markkinoille

    Onneksi on ollut innovaatioseteli millä maksaa näiden lopullista läpimurtoaan hetkellä millä hyvänsä odottavien maailmanluokan keksintöjen patentointi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen vanhaan sanottiin: "Onneksi on lotto", mutta nykymuoto lieneekin: "Onneksi on Business Finland".

      Poista
  6. Täyttä humpuukia nämä hilavitkuttimet. Business Finlandilta haetaan rahat ja ollaan jatkavinaan näpertelyä.

    VastaaPoista