sunnuntai 10. huhtikuuta 2022

Tuntemattomuudesta maailman parrasvaloihin

Mikä on esittämistaidetta harjoittavien henkilöiden tärkein tavoite? Mitä he toivovat eniten? Se on tietenkin mahdollisimman suuren yleisön tavoittaminen ja heihin vaikuttaminen.

Presidentti Zelenskyi on onnistunut tässä paremmin kuin erinomaisesti. Hän on päässyt puhumaan monien maiden parlamenteille, jotka ovat ottaneet hänet vastaan kuin kuninkaallisen. Maailman media kuuntelee häntä.

Jos Zelenskyi ei olisi onnistunut ärsyttämään Putinia hyökkäämään maahansa, kaikki tuo julkisuus olisi jäänyt saavuttamatta. Hän olisi edelleenkin vain entisen itäblokin maan presidentti, jota kukaan ei tunne ja jonka sanomisilla tai mielipiteillä ei olisi mitään painoarvoa länsimaissa.

Kaikella tuolla on tietenkin hintansa. Zelenskyi on välillisesti onnistunut saamaan aikaan suurta tuohoa maassaan. Noiden vahinkojen korjaamiseen taitaa suomalainenkin veronmaksaja valitettavasti joutua osallistumaan.

Zelenskyi on myös onnistunut pakottamaan Suomen liittymään Natoon. Ilman Putinin invaasiota Suomi olisi edelleenkin pysynyt puolueettomana.

Ukrainan tapahtumat ovat heiluttaneet maailmantaloutta, ja monien tuotteiden hinnat ovat nousseet. Ukraina on kuitenkin melko mitätön valtio, joka sijaitsee sijalla 113 Maailmanpankin listalla, jossa tarkastellaan bruttokansantuotetta per henkilö.


Ukraina ei ole mitenkään mairittelevassa seurassa. Suomi sijaitsee sijalla 22. Tiedot eivät tosin ole erityisen tuoreita, mutta sillä tuskin on mitään vaikutusta maiden keskinäiseen sijoitukseen.

Zelenskyin esiintyminen on röyhkeää ja rehvakasta, mutta se on kuitenkin mennyt täydestä häntä kuuntelevaan yleisöön. Kukaan ei tunnu kiinnittävän huomiota siihen, että siinä on äänessä vain showmies, joka on viimeinkin löytänyt toiveyleisönsä, joka kuuntelee häntä.

Ehkäpä Zelenskyin tekemisiä tullaan joskus tulevaisuudessa kyseenalaistamaan.

Kerhostamme ei heru kovinkaan paljon sympatiaa Ukrainaa kohtaan. Ukraina on Venäjän veljeskansa, ja sen kieli on hyvin lähellä venäjää. Mikään Venäjään liittyvä ei ole täällä arvostettua, ja pulinan kuuleminen on jotakin todella ärsyttävää.

Jos Ukraina olisi ollut myötämielisempi Venäjän vaatimuksille, energian ja muu hinnannousu olisi voitu välttää. Ukraina olisi myöskin säästynyt paljolta, mutta nyt se tulee maksamaan siitä kovan hinnan. Näyttää siltä, että Zelenskyi valitsi vaikeamman tien.

Aina voi pohtia sitä, olisiko joku toinen presidentti onnistunut välttämään sodan. Ukrainalaiset näyttävät myöskin joutuneen valtiopropagandan kohteeksi. Zelenskyistä on tehty sankari, joka nousi vastustamaan Putinia, vaikka todellisuudessa hänellä oli suuri osuus sodan alkamisessa.

Kallista polttoainetta tai sähköä ostavan suomalaisen kannattaisi hieman miettiä tuota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti