Kaleva Media on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa. Siitä kertovat tulevat yt-neuvottelut, joiden lopputuloksena mahdollisesti jopa 95 henkilöä saa lähteä. Lisäksi 42 henkilöä voi joutua lomautetuiksi ja osa-aikaistetuiksi.
Koko henkilöstön määrä on noin 650. Se tuntuu uskomattoman suurelta, vaikkakin siinä on mukana usean sanomalehden ja ilmaisjakelun henkilöstö. Sanomalehti Kaleva on suurin niistä, ja monissa muissa lehdissä on hyvin paljon samaa sisältöä kuin Kalevassakin.
Sanomalehdet:
Kaleva, Lapin Kansa, Koillissanomat, Raahen Seutu, Pyhäjokiseutu, Iijokiseutu ja Siikajokilaakso
Tilattava entinen ilmaisjakelu:
Rantalakeus
Ilmaisjakelut:
Forum24, Lounais-Lappi, Uusi-Rovaniemi, Raahelainen ja Pohjoisen Polut
Kaleva Kustannus on kahminut haltuunsa monia pienempiä lehtiä, ja tässä on nyt lopputulos: rahkeet loppuivat kesken.
Kaleva on joutunut kierteeseen, josta on mahdotonta päästä pois. Blogi on kertonut tästä useasti aikaisemminkin. Tilaajamäärän pienentyessä kustantaja on nostanut lehden tilaushintaa, mikä on puolestaan saanut monet lopettamaan kalliiksi kokemansa eikä missään nimessä hintansa arvoisen lehden tilaamisen. Tämä on sitten aiheuttanut uuden hinnankorotuspaineen. Tilanne lieneekin nyt se, että tilauksista ja mainoksista saatavat tulot eivät riitä pyörittämään Kaleva Mediaa. Kustantaja nosti hintaa viimeksi vuosi sitten, joten sen toistaminen nyt tuskin olisi kovinkaan järkevää.
Kalevan suurin ongelma on lehden sisältö. Ja syy siihen on lehden päätoimittaja.
Blogi on monesti ihmetellyt sitä, miten Kalevan monikymmenpäinen toimituskaarti saa aikansa kulumaan, koska lehden toimittaminen ei vaadi kovinkaan suurta työmäärää. Nyt syy on viimein selvinnyt kustantajallekin: toimituksessa on aivan liikaa väkeä, jolla ei ole juurikaan mitään mielekästä tekemistä, ja osa heistä saa nyt lähteä.
Kaleva kertoo: ”Yhtiö harkitsee paperilehtien jakelun supistamista.”
Jos tämä tarkoittaa sanomalehti Kalevaa, se tulee olemaan kohtalokasta sille. Kaleva on panostanut digipalveluihin, ja digilehti tungetaan väkisin mukaan paperilehden tilaukseen, vaikka sille ei olisi tarvetta. Paperilehden tilaajilla voidaan näin maksattaa verkkolehden toimittamisen kustannuksia.
Jos se tarkoittaa pieniä maakuntalehtiä, niiden tilaajat joutuvat kärsimään siitä, että Kaleva Kustannus osti ne. Itsenäisinä niillä ehkä olisi ollut paremmat mahdollisuudet.
Internetistä löytyy nykyään paljon maksutonta digiuutisointia, joten miksi kukaan maksaisi Kalevalle samasta palvelusta. Sama pätee tosin muihinkin lehtiin.
Kaleva Median yt-neuvotteluissa taitaa kuitenkin käydä niin, että kustantaja siivoaa pienempien lehtien toimituksia, mutta itse juurisyyhyn ei puututa: sanomalehti Kalevan ylimitoitettu toimitus, jossa sama meno tulee jatkumaan.
Kalevan toinen ongelma on lehden hinta, joka ei ole missään suhteessa lehden sisältöön. Nykyinen hinta tuskin houkuttelee ketään tilaamaan paperilehteä, ja kuten edellä todettiin, digilehdestäkään tuskin kannattaa maksaa mitään, jos samat uutiset saa muualta maksutta.
Kalevan ainoa keino saada uusia tilaajia ja säilyttää tilauksen lakkauttamista harkitsevat nykyiset tilaajat olisi tilaushinnan laskeminen sellaiselle tasolle, joka tekisi siitä houkuttelevan. Viime vuosina tehtyihin tuntuviin hinnankorotuksiin, jotka oli tehty sen vuoksi, että henkilöstön palkat saatiin maksettua, lehden kestotilaajat eivät varmastikaan olleet kiinnittäneet sen suurempaa huomiota, eivätkä etenkään he, jotka käyttävät suoraveloitusta, mutta ehkäpä hekin ovat viimein heränneet.
Kalevassa on eletty kuin siat vatukossa, mutta nyt siihen tulee loppu.