sunnuntai 15. tammikuuta 2023

Kadonneen levyn metsästäjät

Kahdenkymmenen vuoden ajan Ylen ohjelmistoon kuulunut Kadonneen levyn metsästäjät (KLM) on vuoden vaihteessa poistunut ohjelmapaikaltaan Radio Suomessa, ja sen tilalle on tullut typerä Sunnuntailöylyt. Saman kohtalon on tosin kokenut muutama muukin vanha ohjelma, ja osa niistä on lakkautettu kokonaan. Tammikuun lopusta lähtien KLM esitetään tiistaisin kerran kuukaudessa.

Alkujaan sunnuntaisin esitetty KLM oli vajaan kolmen tunnin pituinen, mutta muutama vuosi sitten esitysaikaa lyhennettiin vajaaseen kahteen tuntiin ja ilmeisestikin siitä syystä, että toivekappaleiden lukumäärä oli vähentynyt. Ohjelma toimikin pitkään nimensä mukaisesti, eli ainoa keino saada jokin kappale soitetuksi oli sepittää sopiva tarina ”kadonnnesta” levystä, mutta viimeisinä vuosina KLM muuttui pitkälti perinteiseksi puhelintoivekonsertiksi ja toiveen hyväksymiseksi riitti ainoastaan se, että kuulija ei ollut kuullut jotakin kappaletta pitkään aikaan tai halusi vain kuulla jonkin kappaleen.

Vuosien varrella esitetyn musiikin laadussa tapahtui muutos huonompaan suuntaan. Alkuaikoina siellä saattoi kuulla joitakin harvinaisuuksia, joita voisi kutsua jopa helmiksi, mutta myöhemmin ohjelmassa alettiin esittää käsittämättömän surkeita kappaleita. Ehkäpä se kuvasti sitä, että kun aikaisemmin suuresta toiveiden määrästä oli helppo valita ”parhaat päältä”, myöhemmin toiveita oli niin paljon vähemmän, että lähes jokainen täytyi hyväksyä, jotta ohjelma-aika saatiin joten kuten täytettyä. Moni ohjelmassa esitetty kappale olisi todellakin saanut kadota lopullisesti.

Ohjelmassa esitettiin joitakin kappaleita, joita oli lähes mahdotonta kuulla missään muualla. Viime vuosikymmenen puolivälissä siellä soitettiin Ylen kantanauhoilta Fredin ”Oi tuntematon”, jota ei ole koskaan julkaistu millään levyllä. Se, joka onnistui tallentamaan sen tuolloin korkealaatuisena, omistaa harvinaisuuden. ”Oi tuntematon” osallistui Suomen vuoden 1967 Euroviisujen karsinnoihin, mutta toinen Fredin esittämä kappale, Varjoon – suojaan, joka oli selvästikin heikompi, valittiin Suomen edustajaksi Wieniin, ja se sai vain kolme pistettä ja jaetun kahdennentoista sijan (kolmenneksi viimeinen). ”Oi tuntematon” olisi varmastikin menestynyt paremmin.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti