torstai 30. joulukuuta 2010

Kärsittekö kaamosmasennuksesta?

Valkee Oy on julkaissut 29.12.2010 Oulu-lehdessä alla olevan ilmoituksen, jossa se hakee koehenkilöitä tutkimukseen, jolla se haluaa osoittaa, että sen kehittämä laite on kalliin hintansa arvoinen. Siitähän – rahasta – siinä on kysymys, vaikka sitä ei tietenkään sanota suoraan tai edes kiertoteitse. Valkee Oy haluaa tieteellistä tukea sille, että sen kehittämä laite auttaa ”ihan oikeasti” ja jokaisen kannattaa ostaa sellainen.

Jos laite lääketieteellisine latureineen maksaa apteekissa – apteekki on tunnetusti paikka, josta ei saa senttiäkään alennusta – 210 euroa, sen hinta voidaan ajatella muodostuvan seuraavasti:

Alv (23 %) 39,27 euroa
Apteekin osuus (35 %) 59,75 euroa
Valkee Oy:n veroton tukkuhinta 110,97 eli 111 euroa

Laitteen valmistuskustannuksia on arvioitu vanhemmassa kirjoituksessa. Reilu ja totuudenmukainen arvio voisi olla 11 euroa, jolloin voitto jokaisesta myydystä laitteesta olisi pyöreät 100 euroa.

Jos Valkee saisi vaikkapa joukkosuggestion (mitä tehokas mainontakin itse asiassa on) avulla myytyä laitteitaan Suomessa 100 000 kappaletta, se tietäisi ”vaatimatonta” 10 miljoonan euron voittoa lähes tyhjästä. Kyllähän tuollainen summa kelpaisi yrityksen keksijäkaksikolle, ja siksi onkin ymmärrettävää, että Valkee Oy tekee kaikkensa ja mahdollisesti vielä enemmänkin, jotta tyhmiä suomalaisia saataisiin puijattua ostamaan kirkasvalokuulokkeet, joilla taitaa olla heihin yhtä paljon vaikutusta kuin täysikuulla.

Kukaan tahansa ei tietenkään kelpaa koekaniiniksi, vaan kansanomaisesti sanoen vain puolihullu kelpaa Valkee Oy:lle. Sinisellä rengastetuista oireista kärsii (ainakin joskus) arviolta noin 90 prosenttia suomalaisista. Mistäpä muusta esim. ylipainoisten suomalaisten paino-ongelmat johtuisivat kuin ”ruokahalun muutoksista” ja erityisesti kasvaneesta ruokahalusta, jota on jatkunut jo pidemmän ajan.

Vaatimus ”liikaa alkoholia” on huvittava ja täysin tulkinnanvarainen. Ei edes täysi alkoholisti käytä omasta mielestään ”liikaa alkoholia”, vaan hän on kaikkien muiden päihderiippuvaisten (jollaisiksi voidaan lukea jokainen vähänkin alkoholia käyttävä) tapaan vain kohtuukäyttäjä, eli hänellä on niin sanotusti homma hanskassa, vaikkakin hanskat ovat saattaneet tipahtaa taskusta matkan (tai elämän) varrella.

Punaisella alleviivattu vaatimus on mielenkiintoinen. Sehän tarkoittaa selvästi, että kaamosmasennus (mitä se sitten tosiasiassa lieneekin) on mielenterveyden häiriö eli mielisairautta. Kansan suussa mielenterveyden häiriöistä eli mielisairaudesta kärsivä kulkee nimellä hullu – siitähän ei pääse minnekään.

Tutkimuksen vastaavana lääkärinä on tunnettu psykiatri, mikä myös todistaa sitä, että tässä ollaan tekemisissä mielenterveysongelmien kanssa.

Yhdenkin kerran psykiatrin vastaanotolla käynyt potilas saa papereihinsa tietyn merkinnän, joka säilyy siellä ikuisesti. Kerran hullu on aina hullu, niin kuin tavataan sanoa.

Tässä taitaa taas kerran käydä niin, että tämän crackpot-tutkimuksen maksavat veronmaksajat, ja kun tutkimustuloksia ”ohjaillaan” sopivasti, Valkee Oy kerää taloudellisen hyödyn.

Olisi mielenkiintoista tietää, miten kävisi, jos täysin terve henkilö osallistuisi (vilpillisesti) Valkee Oy:n tutkimukseen. Voisiko terveelle koehenkilölle käydä kuten Samuel Fullerin elokuvassa Shokkikäytävä kävi mielisairaalassa tutkimusta tekevälle lehtimiehelle, joka muuttui seuransa (eli sairaalan hoidokkien) kaltaiseksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti