keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Oulun Sivakka

Oulun Sivakka mainosti tänään Kalevan etusivulla vuokra-asuntotarjontaansa kahden palstan ilmoituksessa. Sivakka haluaa ilmeisesti kertoa ilmoituksessa olevien kuvien avulla, että sen vuokra-asunnoissa asuu vain tyytyväisiä asukkaita, mikä taitaa kuitenkin pitää paikkansa yhtä paljon kuin väite lehmien lentotaidosta.

Mieleen ei muistu, että Sivakka olisi aikaisemmin mainostanut sanomalehdessä vuokra-asuntojaan. Olisikohan niin, että asuntojen kysyntä on jostakin syystä vähentynyt ja asuntoja on sen vuoksi nyt tyhjillään, minkä vuoksi Sivakka haluaisi niihin uusia vuokranmaksajia. Täkynä on ”maksuton 2M-laajakaista Sivakka-koteihin kevään 2011 aikana”. Sivakka-koteihin? – mitä ihmettä? Ja maksuton tarkoittaa tietenkin sitä, että laajakaistan maksavat kaupungin veronmaksajat.

Mikä Oulun Sivakka sitten oikein on? Sehän on sama kuin Oulun kaupunki, vaikkakin Sivakan yhteys Oulun kaupunkiin on (ilmeisestikin imagosyistä) haluttu kätkeä. Oulun Sivakka on siis Oulun kaupungin vuokrataloyhtiö, ja Sivakan asunnoissa asuvat henkilöt asuvat siten kaupungin vuokrataloissa.

Joitakin vuosia sitten eräs ”sivakkalainen” halusi Kalevan mielipidepalstalla vellonneen kaupunginvuokratalokeskustelun yhteydessä ”oikaista” yleisen käsityksen, että jokin vuokratalo olisi kaupungin omistama. Hän sanoi asuvansa Sivakan talossa, ei kaupungin. Kaupungin propaganda näytti menneen perille ainakin tälle kaupungin vuokralaiselle.

Oulun Sivakka ei ole ainoa kaupungin vuokrataloyhtiö, vaan Oulun kaupungin omistamaan Sivakka-yhtymä Oy:hyn kuuluvat myös Oulun Tervatalot Oy ja Oulun Remonttimylly Oy. Oulun Tervatalot harjoittaa samanlaista vuokra-asunnotoimintaa kuin Sivakkakin, mutta Remonttimyllyn rooli jää hieman hämäräksi. Voisiko sitten olla niin, että Remonttimylly keskittyy Sivakan ja Tervatalojen asuntojen korjaamiseen?

Kaupungin asunnoissa asuu lähinnä alemman (ja alimman) sosiaaliluokan henkilöitä, joita on toisinaan kutsuttu kansanomaisesti (ja osittain leikillisestikin) pohjasakaksi tai roskaväeksi. Niissä asuu paljon henkilöitä, jotka eivät jostakin syystä saa vuokrattua asuntoa ns. vapailta markkinoilta ja joiden vuokran maksaa suoraan Oulun kaupungin sosiaalitoimi. Niissä asuu myös huomattava määrä eräitä sosiaalivähemmistöjä.

Aikaisemmin oli erittäin leimallista asua kaupungin vuokrataloissa, ja sellaisessa asuva henkilö saikin heti otsaansa leiman tiettyyn sosiaaliluokkaan kuulumisesta ja tunsi häpeää asian johdosta. Ehkäpä tästä syystä kaupunki on järjestänyt vuokra-asuntonsa mainittuihin yhtiöihin ja häivyttänyt lähes kaikki itseensä johtavat jäljet.

Vielä 70-luvulla ja osittain 80-luvun alussa kaupungissa oli vähän kaupungin omistamia vuokra-asunnoja. Niitä sijaitsi lähinnä Kaukovainiolla, Välivainiolla ja Puolivälinkankaalla, joissa kaupunginosissa oli jokaisessa omat ongelmatalonsa. Kaukovainion Jalohaukantiellä porraskäytävien valopainikkeet, joiden tarkoitus on käynnistää parin minuutin ajan porraskäytävässä valaisimia ohjaava porrasvaloautomaatti, olivat sen verran ”kulutustavaraa”, että kaupungin täytyi poistaa ne käytöstä ja korvata ne metallilevyillä. Muoviset painikkeet eivät yksinkertaisesti kestäneet jatkuvaa potkimista ja muuta ilkivaltaa. Tuolloin valot paloivat porraskäytävissä yötä päivää.

Aikaisemmin mainittu Oulun Remonttimylly Oy keskittyy ilmeisestikin vastaaviin mutta myös paljon laajempiin korjaustehtäviin. Koska useimmat tietävät asuvansa kaupungin omistamassa vuokratalossa, asumien on tietenkin sitten sen mukaista. Myös oman sosiaaliluokan tavat tuovat mukanaan omat asuntoon kohdistuvat rasitukset.

Muutama vuosi sitten Kaleva kertoi, että kaupunki joutui puhdistamaan erästä asuntoa painepesurilla, mistä seurasi sitten tiettyjä kosteusongelmia, mikä oli uutisen varsinainen aihe. Jos asunto joudutaan puhdistamaan painepesurilla edellisten asukkaiden jäljiltä, sen täytyy kertoa jotakin asukkaiden elintavoista, jotka tuskin ovat kovinkaan esimerkilliset.

Oulun Sivakan ja Oulun Tervataloissa asuvat henkilöt asuvat tosiasiassa kaupungin vuokrataloissa. Siitähän ei pääse mihinkään.

Oulun Sivakka kertoo Kalevan ilmoituksessa: ”Vapauta itsesi asuntohuolista – käy tutustumassa asuntotarjontaamme.” Voisiko sitä eli asumista Oulun kaupungin vuokra-asunnossa tuon paremmin kertoa. Se on todellakin huoletonta! Voit asua ja elää kuin sika vatukossa.

4 kommenttia:

 1. Olipas typerä kirjoitus. Ei Sivakka ole koskaan taustaansa peitellyt. Eikä mitään "ilmaisia" laajakaistoja ole olemassa, kulut peritään asukkailta vuokran yhteydessä, käyttipä liittymää tai ei. Tietysti kaupungin vuokrataloissa asuu roskaväkeä, mutta 14 000 ihmisen leimaaminen vuokranantajan perusteella on älyllinen pohjanoteeraus.

  VastaaPoista
 2. Kyllä Sivakka yrittää peitellä jälkiään ja samoin tekevät Sivakan taloissa asuvat. Ei olekaan mikään sattuma, että varsin monen vuokralaisen kohdalla vuokran maksaa Sivakalle kaupungin sosiaalitoimi, eli raha siirtyy niin sanotusti kaupungin yhdestä taskusta toiseen.

  Kurkistus Sivakan talon rappukäytävään riittää jo kertomaan, ”missä mennään”.

  Jos kaupunki olisi rehellinen vuokra-asuntotoimessaan, se ei käyttäisi mitään hämäävää Sivakka-nimeä, vaan yhtiön nimi olisi OULUN KAUPUNGIN VUOKRATALOYHTIÖ. Eikö vain?

  VastaaPoista
 3. OHO,OH...Herranen aika mitä kirjoitusta!HÄPEÄ!

  VastaaPoista
 4. Sivakan mainos on kyllä naurettava:)todellista hupia:)

  VastaaPoista