sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Kärsittekö masennuksesta?

Oulussa toimivan ODL Terveys Oy:n omistama Diapolis Oy julkaisi tänään ilmestyneessä Oulu-lehdessä alempana esitetyn ilmoituksen, jolla se etsii ”potilaita Suomessa tehtävään kansainväliseen kliiniseen lääketutkimukseen, jossa tutkitaan uudenlaisen masennuslääkkeen tehoa ja turvallisuutta vertaamalla sitä lumelääkkeeseen”.

Mikä on ODL Terveys Oy? Lainataanpa ODL:n sivulta:

”ODL Terveys Oy kuuluu Oulun Diakonissalaitoksen Säätiön konserniin, joka on yksi Suomen suurimmista yksityisistä terveyspalvelujen tuottajista. Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö on yleishyödyllinen ja aatteellinen toimija, joka sääntöjensä mukaisesti järjestää koulutusta ensisijaisesti kirkon diakonian sekä sosiaali- ja terveysalan tehtäviin.”

Kuten nimikin kertoo, Oulun Diakonissalaitoksella on vahva kristillinen tausta, mutta sen kristilliset arvot näyttävät vuosien saatossa unohtuneen, kun rahanahneet lääkärit ovat päässeet valtaan säätiössä.

Diapolis Oy:n ilmoitus on lähes identtinen pari viikkoa sitten julkaistun Valkee Oy:n ilmoituksen kanssa. Ainoat erot näyttävät olevan masennusoireina mainittu ”kuolemanajatukset” ja valintaehtojen ”hyvä yleinen terveys”. Lieneekin sitten niin, että ”tavallinen” masennus on astetta kaamosmasennusta vakavampi, koska siinä ovat mukana ”kuolemanajatukset”.

Kärsittekö kaamosmasennuksesta?

Valkee Oy:n ilmoitus oli jälleen samassa lehdessä ja vieläpä samalla aukeamalla. Se taisi olla peräti jo kolmas, mikä kertoo siitä, että yritys ei vielä ole saanut valittua kaikkia koehenkilöitään. Olisikohan syynä ilmoituksen sananmuodon synnyttämä pelko ”hulluksi” leimautumisesta?

Diapolis Oy:n tutkimus on – toisin kuin Valkee Oy:n vastaava – oikea, koska siinä käytetään vertailussa lumelääkettä. Koska Valkee Oy:n korvavalokuuloke synnyttää korvakäytävässä lämmön, kivun, paineen tms. tuntemuksen, koehenkilön täytyy, ellei ole sitten debiili, tuntea, milloin korvien valaisu on käynnissä.

Diapolis Oy:n ilmoitus kuvaa hyvin sitä tapaa, jolla lääketutkimuksia tehdään. Kertomalla potilaalle, että tutkimus, lääkärissäkäynnit ja lääkkeet ovat maksuttomia, hänen halutaan antaa ymmärtää, että hän hyötyisi tai säästäisi rahaa tutkimukseen osallistumalla. Mutta niinhän ei ole. Potilas on vain hyväksikäytetty uhri, ja hyödyn keräävät Diapolis Oy, joka laskuttaa lääketehdasta tuntuvasti, ja tietenkin lääketehdas itse.

Siksi ihmetyttääkin, miten kukaan voi olla niin tyhmä, että osallistuu tämän tapaisiin tutkimuksiin maksutta. Vaikka sanotaanhan tosin, että hulluista ei voi koskaan tietää. Jos tutkimukseen osallistumisesta maksettaisiin palkkio, se olisi potilaalle hyvä motiivi osallistua siihen, oli hän sitten ”hullu” tai ei.

Masennus ja kaamosmasennus – olisivatkohan ne sitten serkuksia..? Ehkäpä Diapolis Oy ja Valkee Oy voisivat yhdistää voimansa ja järjestää yhdistetyn tutkimuksen, jossa koehenkilöille (potilaille) tarjoiltaisiin niin lääkepillereitä kuin myös valoa korviin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti