sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Antiikkimessut

Ilmoitus Oulu-lehdessä kertoo, että kaupungissa pidetään ensi viikonloppuna antiikkimessut käsittäen keräily-, taide- ja sisutusaiheet. Lisäaiheina ovat vintage, vanha kirjallisuus ja lp-levyt. Lipun hinta näyttää olevan 8/7 euroa. Ilmoituksesta ei tosin käy ilmi, mitä eroa on kahdeksan ja seitsemän euron lipuilla.

Lisäksi ilmoitus kertoo, että kauppiaita eli yksittäisiä myyntipaikkoja on yli 100.

Tavallisimmin messut ovat markkinointi- ja/tai myyntitapahtumia. Ammattimessut ovat pelkästään markkinointitapahtumia, joissa myydään korkeintaan vain virvokkeita.

Nyt (tai pikemminkin taas kerran) Oulussa järjestettävät antiikkimessut on yksinomaan myyntitapahtuma. Siksi tuntuukin hieman oudolta, että sinne on sisäänpääsymaksu. Ja vielä oudommalta tuntuu, että joku on niin tyhmä, että suostuu maksamaan sen. Jos sinne ei olisi sisäänpääsymaksua, järjestäjän ei auttaisi muuta kuin avata ovet kaikille tulijoille, tai muuten antiikkimessut olisi pian historiaa.

Kyseisten antiikkimessujen myyntivalikoima ei juurikaan poikkea siitä rojusta ja roskasta, jota myydään kaupungin lukuisilla kirpputoreilla ja osto- ja myyntiliikkeissä. Mutta ehkäpä niiden arvo tai ainakin pyyntihinta on jonkin verran korkeampi kuin kirpputorilla.

Koska kyseessä on myyntitapahtuma, sinne tulevilta asiakkailta (tai paremminkin vierailta), joista jotkut saattavat vaikka ostaa jotakin ”antiikkia” tai muita ”keräilyharvinaisuuksia”, ei pitäisi periä pääsymaksua. Jos messujen järjestäminen aiheuttaa kuluja, niin kuin saattaisi hyvin kuvitella, niiden maksamisen pitäisi kuulua messujen ”kauppiaille”.

Jos kirpputoreilla, joilla saattaa myöskin olla yli sata ”kauppiasta”, perittäisiin pääsymaksu, niihin ei menisi enää yksikään asiakas. Asia onkin sen vuoksi hoidettu kirpputoreilla sillä tavalla, että siellä roinaansa kauppavat henkilöt maksavat tiloja hallinnoivalle henkilölle tai yritykselle viikkovuokraa, jolla arvatenkin katetaan juuri ne kulut, jotka antiikkimessujen kohdalla peritään tyhmiltä asiakkailta.

Tässä pätee jälleen kerran vanha sanonta hieman varioituna: maksun pyytäjä ei ole tyhmä, vaan maksaja on tyhmä.

2 kommenttia:

  1. Jep tuohon pääsymaksu asiaan olen samaa mieltä,Sitä ei tarvisi olla olleskaan. Tosi on että se rajottaa messuilla kävijäksi vain sen oikean laatuisen populan jolla on oikeesti harrastus tai ammatti taustaa takataskussa ja kaikki me muut maleksijat ja heräte-ostajat jäädään ulkopuolelle. Siinähän voisi jopa käydä niin, että joku tavis ostaa oikean keräilykohteen vain sillä perusteella, että olipas nätti juttu. Eihän nyt sellanen käy. Pääsymaksujen takia ilo-asuu ipanassa messut oli fiasko. Lapsiperheet äänestivät jaloillaan eivätkä menneet sisälle. Näin voi siis tehdä myös muidenkin messujen ulko-ovilla. Siis tykätäänhän me jonottaa. Kuinka vaikuttavaa 10 perhettä jonottaa ja päättääkin ovella lähtiä kotia. Ottakaa lämpöiset vaatteet ja pillimehua matkaan :)
    Äänestämistä on monenlaista.

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltà, jàà kàymàttà pààsymaksun vuoksi.

    VastaaPoista