maanantai 7. helmikuuta 2011

Kalevan pohjanoteeraus

Sanomalehti Kaleva ei ole koskaan loistanut tasollaan, mutta tämänaamuinen lehti oli todellakin pohjanoteeraus.

Lehden toimituksellista tasoa on arvioitu aikaisemmin:

Sanomalehti Kaleva

Päivän lehdestä voisi yksinkertaisesti todeta, että siinä ei ollut mitään uutisoinnin arvoista.

Lähes koko etusivun täytti Merellä on nyt saapaskeli -otsikoitu uutinen, jossa todetaan, että jäällä on vettä. Mielessä herää kysymys, moniako tuo asia kiinnostaa, koska tuskinpa kovinkaan moni kaupunkilainen lähtee iltakävelylle meren jäälle ja sen vuoksi tarvitsisi tiedon siitä, että kävelyä varten olisi hyvä vetää nokialaiset jalkoihin.

Sivulla 2 todetaan jälleen lähes koko sivun voimin, että ”toimeentulotuen perusosaa voidaan leikata ilman ammatillista koulutusta olevilta 18--24-vuotiailta, joilta on evätty työttömyyskorvaus tarjotusta työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymisen vuoksi”.

Sivulla 3 tuumataan, että pitkistä sähkökatkoista voidaan päästä eroon, jos myrskyille ja lumelle häiriöalttiit sähköverkon ilmajohdot korvataan maakaapeleilla.

Sivu 4 on täysi floppi: journalistiopiskelijat selvittävät koululaisten mielipiteitä turkulaisen mainostoimiston Oulun kaupungille kovaan hintaan suunnittelemasta uudesta brändistä ja kahdesta infantiilista iskulauseesta: ”Uusi Oulu” ja ”Oulu – Smarter than ever”.

Sivulla 5 käsitellään lähes koko sivulla ensi heinäkuussa Oulussa pidettävien herättäjäjuhlien rekvisiitan arkkitehtuuria.

Sivulla 6 kerrotaan (harrastelija)urheilijan elektronisista apuvälineistä mainosten ohella.

[Mitä tulee Kalevan lahjatilaukseen, sen voisi tilata jollekin vihamiehelleen.]

Sivulla 7 palataan vanhaan tuttuun aiheeseen: Rukan jätevesiongelmaan. Sivulla on toki oikeaa informaatiotakin: egyptiläiset appelsiinit ovat tarjouksessa K-Supermarketissa ja maksavat vain 0,49 euroa/kg.

Pakollinen katsaus Egyptin tilanteeseen tehdään sivulla 8.

Sivuille 9 –12 saadaan täytettä viikonlopun urheilutapahtumista.

Sivu 13 kertoo helsinkiläisestä kirjailijasta, josta kukaan ei ole kuullut aikaisemmin.

Sivulla 14 Kalevan kirja-arvostelijat, jotka eivät ymmärrä kirjallisuudesta mitään, ”arvioivat” uutuuskirjoja.

Sivu 15: sivullinen kulttuurimenoja ja Kalevan oma mainos.

Sivu 16 on lehden pääkirjoitussivu, jossa pääkirjoitustoimittaja esittää omia ”näkemyksiään” puun polton haitoista.

Sivua 17 koristaa jälleen kerran typerä lukijan kuva lähes yhtä typerine mielipidekirjoituksineen. Yksi poikkeus siellä tosin on: entinen opettaja arvostelee sitä, että kouluissa ei opiskella enää karttatietoja.

Sivulla 18 Kaleva juhlistaa erään seniorikonsultin 50-vuotispäiviä lähes koko sivun artikkelissa. Kitaristi Gary Mooren kuolemasta kerrotaan sen sijaan vain pienessä uutisessa.

Sivun 19 luonto-sivulla kerrotaan tutkimuksesta, jonka mukaan perhosten lukumäärällä ja allergioiden yleisyydellä tietyllä alueella on selvä korrelaatio.

Loput viisi sivua sisältävät vain pikkuilmoituksia, tv-ohjelmatietoja ja muuta täytettä.

Koska lehdessä ei juurikaan ollut mainoksia, sivumäärä jäi pieneksi.

[35 eurolla saa varmastikin roskaa koko rahan edestä.]

1 kommentti:

  1. Valitettavan totta. Mutta me Oululaisethan ollaan totuttu lehden tasoon jo vaippaikäisestä alkaen. Jos vähääkään haluaa paikallisuutisista pysyä perillä, on tilattava Kaleva Hesarin sijaan.

    VastaaPoista