perjantai 18. helmikuuta 2011

Nokian insinöörin mielipidekirjoitus

Nimimerkki Insinööri esitti tänään Kalevan Lukijan Mielipide-palstalla omia näkymyksiään siitä, miten yhteiskunnan pitäisi ottaa vastaan Nokiasta irtisanottavat henkilöt. Viesti on ilmeisestikin suunnattu elinkeinoministeri Mauri Pekkariselle, työministeri Anni Sinnemäelle ja Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennaselle, ja siksi tuntuukin hieman ihmeelliseltä, miksi se on luettavissa Kalevan sivulta. Mutta toisaalta vähäisen informaatioarvonsa ja huonon kirjoitusasunsa vuoksi se sopii hyvin Kalevaan muiden hömppäartikkeleiden joukkoon.

Varsinainen asia alkaa sanoin: ”Me, Nokian insinöörit...” Nimimerkki on kuitenkin yksilöllisessä muodossa, joten ehkäpä kirjoitus ja kirjoittaja eivät edustakaan kaikkia Nokian insinöörejä – niin kuin lainatusta muodosta ”Me, Nokian insinöörit” voisi helposti päätellä – vaan mielenilmauksen takana onkin vain yksi henkilö – ehkäpä juuri yksi niistä ”pennuista, jotka halusivat Nokian hallitukseen”.

Kirjoittaja ei halua, että yhteiskunta sopii Nokian kanssa siitä, miten rahapotti, jonne kirjoittajan mielestä virtaa rahaa valtiolta ja Nokiasta, jaetaan. Hän ei ilmeisestikään halua osallistua muuntokoulutukseen, jossa hänestä tehtäisiin rakennusalan ammattilainen alalle, jolla täytyy tehdä työtä ihan oikeasti.

Kirjoittaja haluaa, että edellä mainittu kolmikko huolehtisi siitä, että Nokia maksaa länsieurooppalaisen tason mukaisen irtisanomiskorvauksen irtisanottaville, ja mainitsee, että Nokian 10 miljardin euron kassavaroissa pitäisi riittää jaettavaa. Jos irtisanottavia olisi tuhat, jokainen saisi kohtuullisen 10 miljoonan euron ”kultaisen kädenpuristuksen”. Siinä menisivät tosin kaikki Nokian rahat...

Suomessa mikään lainsäädäntö ei vaadi maksamaan erityistä irtisanomiskorvausta, vaan irtisanottavalla on vain oikeus työsuhteen perusteella määräytyvään, tietyn pituiseen irtisanomisaikaan, jona aikana työssäolovelvoitteen määrää työnantaja.

Seuraava lainattu virke on koominen ja kuvaa hyvin sitä, miten heikot tiedot Nokian insinööreillä on siitä, miten yhteiskunta toimii. ”Osaavimmat - - - eivät jää odottamaan valtion korvauksia - - -.” Valtio ei maksa mitään korvauksia kenellekään irtisanotulle – ei edes vaikka tämä olisi ollut työssä Nokiassa. Minkähän vuoksi nimimerkki Insinööri on ollut tuossa uskossa?

Kirjoittaja kertoo, että Google ja Skype ovat jo osoittaneet kiinnostuksensa heihin. Jos asia on näin ja työpaikka odottaa mainituissa yhdysvaltalaisyrityksissä, minkä vuoksi kirjoittaja kinuaa rahaa valtiolta ja Nokiasta?

Hän mainitsee esimerkkinä Saksan, jossa Nokia joutui maksamaan korvauksia Bochumin tehtaan entisille työntekijöille. Saksa on kuitenkin Saksa, jossa noudatetaan Saksan lakeja, eivätkä ne ole voimassa Suomessa.

Kirjoituksen lopussa elinkeinoministeri Mauri Pekkarista sinutellaan, mikä on röyhkeää ja osoitus kunnioituksen puutteesta. Se juuri onkin pahinta näissä (räkänokkaisissa) nykynuorissa: kunnioituksen puute.

Kirjoitus kuvaa hyvin keskiverto Nokian insinöörin ajatusmaailmaa, joka on suppea ja rajautunut, ja siksi irtisanottaville henkilöille työttömäksi jääminen tuleekin tekemään vain hyvää. Ehkäpä siinä oppi huomaamaan, miltä maailma näyttää Nokian ulkopuolella.

5 kommenttia:

 1. Mikä Nokia -insinööreistä tekee muiden alojen työntekijöistä parempia? Miksi juuri nokialaisten pitäisi saada hirvittävän isot erorahat? Normaali käytäntö tavallisessa yrityksessä on, että irtisanomisajan saa vielä työskennellä tai sitten saa hyvässä tapauksessa irtisanomisajan palkan ilman työssäolovelvoitetta.

  VastaaPoista
 2. Ehkä syynä on se, että Nokia on aina ollut suomalaisten lempilapsi ja kansan keskuudessa on luulo siitä, että jokainen Nokiassa työskentelevä on vähintäänkin Einsteinin kaltainen nero, vaikkakin totuus on lähes päinvastainen eli Nokiaan on pesiytynyt varsin osaamatonta joukkoa, joka saa nyt lähteä tavallisille työmarkkinoille, joilla selviäminen voi olla vaikeaa Nokiassa vietettyjen vuosien jälkeen.

  Nokia on aina ollut jalustalla lähes kaikkien suomalaisten mielissä, mutta nyt sieltä irtisanottavien on aika palata takaisin tavallisten kuolevaisten joukkoon, mikä synnyttää mm. nimimerkki Insinöörin kaltaisia naurettavia tunteenpurkauksia.

  VastaaPoista
 3. OT. Skype on käsittääkseni virolainen lafka, pääkonttori tosin taitaa sijaita Luxemburgissa.

  VastaaPoista
 4. Saapa nähdä mitä tapahtuu kun näiden "insinöörien" pitäisi alkaa tekemään oikeita töitä?

  Melko monessa paikassa pitää nykyisin tehdä oikeasti töitä eikä vain nauttia palkkaa...

  VastaaPoista
 5. Vaikka Nokia ei olekaan maksanut mitään huippupalkkoja, palkka suhteessa tehtyyn työhön ja todelliseen osaamiseen on loistava. Missään muussa yrityksessä ei makseta niin paljon palkkaa niin vähästä tehdystä työstä. Tästä luopuminen tulee olemaan todella kova paikka irtisanottaville.

  VastaaPoista