torstai 17. marraskuuta 2011

Angry Birds

Lainaus Wikipediasta: ”Angry Birds (tunnetaan myös kansainvälisesti lyhenteellä "AB") on suomalaisen Rovio Mobilen usealle eri mobiilialustalle kehittämä videopeli, joka julkaistiin vuonna 2009.”

Vai että se tunnetaan oikein AB-lyhenteenä..? Katsotaanpa sitten seuraavaksi, mitä Google palauttaa ”AB”-haulla. Ensimmäinen tulos on Wikipedia, joka kertoo seuraavaa:

Ab tarkoittaa seuraavia:
- abhaasi, ISO 639-1 -koodi ab, kieli
- Air Berlin, IATA-koodi AB, lentoyhtiö
- Alberta, postilyhenne AB, Kanadan provinssi tai territorio
- AB, veriryhmä
- osakeyhtiö, AB (Ruotsissa), ab (Suomessa), ruotsin sanasta aktiebolag, yhtiömuoto
- artium baccaleureus, A.B., yhdysvaltalainen yliopistotutkinto
- ab, kuukausi juutalaisessa kalenterissa.


Mutta ei sanaakaan Angry Birdseistä...

Wikipediasta luetun kuvauksen perusteella AB vaikuttaa melko ääliömäiseltä peliltä, mikä luonnehdinta sopii tosin kuvaamaan lähes kaikkia tietokone- ja mobiilipelejä. Wikipedia kuvaa peliä seuraavalla tavalla: ”Angry Birdsissä pelaajalla on hallittavana joukko lintuja, joilla on tarkoitus tuhota jokaisessa tasossa olevat vihreät siat. Vihreät siat ovat kaapanneet munat lintujen pesästä, ja siitä raivostuneet linnut yrittävät ritsan avulla osua sikoihin tai niiden rakennelmiin.”

Joku saattaisi pohtia mielessään pelissä olevan asetelman motiivia. Miksi vihreät(?) siat ovat kaapanneet munat lintujen pesistä? Miksi siat yleensäkin rakentavat ihmeellisiä lankkurakennelmia ja vielä jatkavat niiden rakentamista, jos ovat tietoisia lintujen halusta tuhota niitä?

Jotenkin voisi vielä ymmärtää, että kouluikäinen kokee pelin hauskaksi, mutta jos täysi-ikäinen viitsii tuhlata aikaansa tuollaiseen, sitä on jo vaikea ymmärtää.

Angry Birds on synnyttänyt ympärilleen koko joukon ”kannattavaa” oheisliiketoimintaa. Citymarket myy AB-jättipehmolintuja hintaan 59,90 euroa. Jääköön mahdollisen ostajan mielikuvituksen varaan, mitä käyttöä sillä voisi olla.

Innostus AB:n ympärillä kertoo ikävästi sen, mikä on niin suomalaisten kuin myös monien muidenkin maiden kansalaisten henkinen tila ja vireys tällä hetkellä. Se on hyvin infantiili. Uudet sovellukset suorastaan kilpailevat keskenään siitä, mikä niistä on typerin ja myöskin eniten kansaan vetoava.

Jos palataan sata vuotta ajassa takaisin ja ajatellaan tuon ajan teknistä ja taloudellista kehitystä, voidaan puhua edistyksen ajasta. Moni suuri keksintö oli juuri tullut tai oli lähivuosina tulossa yleiseen käyttöön. Niitä olivat mm. sähkö, puhelin, auto, elokuva ja radiolähetykset.

Jos tuon ajan ihminen näkisi, mikä kiinnostaa sata vuotta myöhemmin elävää ihmistä, hän ei kerta kaikkiaan voisi uskoa näkemäänsä. Hän olisi luullut, että sata vuotta olisi tuonut mukanaan henkistä kehitystä, mutta niin ei kuitenkaan ole käynyt. Kehitystä on tapahtunut tiettyyn pisteeseen asti, mutta sen jälkeen kehitys on kääntynyt taaksepäin. Käännepiste voitaneen ajoittaa tietokonepelien ja internetin läpimurtoon eli 1990-luvulle. Teknisestä kehityksestä ja paljon suuremmasta tietomäärästään huolimatta 2000-luvun ihminen on paljon lapsenomaisempi kuin hänen sata vuotta aikaisemmin eläneet esivanhempansa.

Angry Birds on vain yksi sovellus monien muiden ääliömäisyyksien joukossa ja sille tulee käymään samoin kuin muillekin on käynyt: sen lento tulee loppumaan kuin kanan lento. AB tulee tekemään tilaa jollekin yhtä typerälle tai vielä typerämmälle sovellukselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti