tiistai 15. marraskuuta 2011

Nokian tappajasovellus

Niin Nokialla kuin muillakin puhelinvalmistajilla alkaa olla vaikeuksia keksiä laitteisiinsa uusia sovelluksia, jotka houkuttelisivat asiakkaita ostamaan uusia ja entistä kalliimpia malleja.

Kuten uutisointi viime aikojen tietomurroista on osoittanut, internet on turvaton paikka minkään luottamuksellisen tai henkilökohtaisen tiedon tallentamiseen. Älypuhelimissa olevat sovellukset pohjautuvat hyvin pitkälle tiedonsiirtoon internetissä olevan sovelluksen ja puhelimen välillä, mikä tekee siitä helposti haavoittuvan. Tämän vuoksi on luultavaa, että moni puhelimenkäyttäjä haluaisi puhelimeensa sellaisen uuden sovelluksen, jossa ei ole minkäänlaista tietoturvariskiä. Mutta mikähän voisi olla sellainen sovellus, jota ei ole vielä keksitty ja joka voisi olla hyödyllinen?

Valkeen kirkasvalokuulokkeet


Oululainen Valkee Oy on viime aikoina ollut esillä kehittämiensä kirkasvalokuulokkeiden vuoksi. Laitetta on myös kutsuttu korvavalolaitteeksi. Sillä annettavan ”valohoidon” ideana on valaista korvien ohuiden luiden lävitse joitakin osia aivoista, minkä väitetään tuovan helpotusta ”kaamosmasennukseen”.

Tämä saattaa tosin olla tarpeetonta toistoa, mutta voihan aina olla, että joku lukija ei ole tietoinen Valkeen laitteen ”huipputeknologisesta” rakenteesta. Pakkauksessa olevan data-cd-levyn ainoa tarkoitus on vielä korostaa tätä harhaista vaikutelmaa. Laitteen rakenne on peräti niinkin monimutkainen, että siinä on ladattava akku, käyttökytkin ja kaksi kappaletta teholedejä, jotka ovat muodoltaan sellaiset, että ne voidaan työntää helposti korviin.

Cd-data-levyllä olevan ”tietokoneohjelman” ainoa tarkoitus on laitteen ”ohjelmointi”, jolla voidaan säätää sitä aikaa, jonka laite on yhdellä kertaa toiminnassa. Ohjelmalla voidaan myös asettaa ledien intensiteetti eli valaistusvoimakkuus.

Tappajasovellus

Tässä se uusi tappajasovellus (os. killer application) sitten tulee. Kaikki puhelinvalmistajat saavat lainata tätä vapaasti. Käytetään tässä Nokiaa esimerkkivalmistajana, koska sen nimi on lyhyt kirjoittaa.

Nokia lisää seuraavaan puhelimeensa ylimääräisen liittimen, johon voidaan syöttää akkujännite ohjatusti. Puhelimen mukana toimitetaan kaksi kappaletta korvakuulokkeita, joihin on upotettu teholedit. Puhelimessa olevalla sovelluksella voidaan syöttää tietyn ajan halutun suuruinen virta liittimeen, johon kuulokkeet voidaan liittää.

Siinä se sitten on: Nokian korvavalolaite tai kirkasvalokuulokkeet. Ja vain niille henkilöille, jotka todella uskovat sen toimivan. (Valkeen mukaan 40 prosenttia väestöstä kärsii kaamosmasennuksesta.)

Sillä hinnalla, joka pitäisi maksaa Valkeen laitteesta, saisi Nokian älypuhelimen, jossa olisi mukana kirkasvalo-ominaisuus. Ja mikä parasta: enää ei tarvitse kantaa mukanaan kahta erillistä laitteita, vaan nyt riittää vain yksi laite, jolla voi sekä soittaa että valaista korviaan.

Mitä tulee patentti- ym. asioihin, Valkeella tuskin on halua tai varaa ryhtyä ryppyilemään Nokialle. Toisaalta Nokiaa ei ole muiden patenttien loukkaaminen ennenkään vaivannut. Ne on vain kierretty jollakin tavalla.

1 kommentti:

  1. Ei ole turhaa toistoa. Niin kauan kuin Valkee jatkaa vedätystään, on siitä sopivaa puhua.

    VastaaPoista