lauantai 3. maaliskuuta 2012

Kärsittekö (Valkee-) ahdistuksesta?

Valkee julkaisi 3.3.2012 Oulu-lehdessä Kärsittekö ahdistuksesta -otsikoidun ilmoituksen, jolla se hakee vapaaehtoisia koehenkilöitä tutkimukseen, jolla se haluaa selvittää kirkasvalokuulokkeiden tehoa vertaamalla sitä lumehoitoon. Valkeeta onkin usein ja syystä arvosteltu siitä, että sen aikaisemmin tekemät ”valohoitotutkimukset” eivät ole olleet puolueettomia, eli ne ovat virheellisesti korostaneet valohoidon toimivuutta ja hyödyllisyyttä.

Valkee on kaksi kertaa aikaisemmin hakenut koehenkilöitä tutkimuksiinsa, joiden ainoa tarkoitus oli ollut osoittaa, että Kirkasvalokuulokkeet toimivat halutulla tavalla, mutta ne oli otsikoitu ”Kärsittekö kaamosmasennuksesta”. Kevät tulee, ja ehkäpä Valkee on myöskin havainnut tämän tosiasian ja yrittääkin sen vuoksi muuttaa kaamosmasennuksen yleiseksi ahdistukseksi. Ahdistaahan voi nimittäin valoisanakin vuodenaikana.

Ilmoituksen toinen virke on mielenkiintoinen: ”Saatatte sopia tutkimukseen, jos nykyinen ahdistuneisuusjaksonne on alkanut vähintään 1 kuukausi sitten ja teillä on lisäksi joitain seuraavista oireista.”

Virke on loogisesti älytön. Koehenkilön oletetaan diagnosoineensa itsensä ahdistuneksi joidenkin ”oireiden” perusteella. Näiden itse keksittyjen oireiden lisäksi hänellä pitäisi olla joitain (eli useita) seuraavista ilmoituksessa kuvatuista oireista. Ei kuitenkaan tarvitse olla psykiatri sanoakseen, että jos henkilöllä ei ole ainoatakaan listan oireista, hän ei selvästikään ole ahdistunut.

Mihin ihmeeseen Valkee oikein pyrkii tuolla sekavuudella?

Jos henkilöllä on useita listan oireista (ihan oikeasti!), hänen olisi varmastikin parempi kääntyä oikean lääkärin kuin Valkeen ”valelääkäreiden” puoleen. Kyse saattaa nimittäin olla jostakin vakavasta sairaudesta. Toisaalta kenelläpä ei olisi joskus ollut joitakin listan oireista, vaikka ei muuten olisikaan ollut ahdistunut.

Ilmoituksen loppuosan lista on myöskin mielenkiintoinen: ”Ja jos – teillä ei ole diagnosoitu mielenterveyden häiriötä.” Mutta juurihan koehenkilö oli diagnosoinut itsensä ahdistuneeksi niin kuin Valkee häntä johdatteli ilmoituksen alussa ”ahdistuneisuusjaksolla”.

Tällaiset bisnesvetoiset tutkimukset epäilyttävät. Timo Takala Valkeen osakkeenomistajana ei varmastikaan ole oikea henkilö toimimaan tutkimuksen vastaavana lääkärinä. Mikäpä olisi sen helpompaa kuin ylistää kirkasvalokuulokkeiden tehoa ahdistuksen oireiden lievittämisessä. Ja Valkeen myynti kasvaa.

Siitä vain osallistumaan ”maksuttomaan” tutkimukseen. Matkat saatte tietenkin maksaa itse.

Mikähän siinä on sitten ”maksutonta”? Sekö että Valkee ei peri maksua korvien valaisusta tai verrokkiryhmässä korvien valaisemattomuudesta?

Koska mitään takarajaa ei ole annettu, tarjous lieneekin auki niin kauan, kunnes riittävä määrä ahdistuneita koehenkilöitä on löydetty. Puhelin (mpm) 040 4508297. Sähköposti: heidi.jurvelin@valkee.com.

Näyttää siltä, että NTP 100 -ihmelaite, joka melkein vie nirvanaan, ei ole myynyt toivotulla tavalla, ja Valkee haluaa sen vuoksi lisää todisteita siitä, että ”se toimii (teidän kateellisten vastaväitteistä huolimatta) sittenkin” ja tehoaa jopa myös ahdistukseen. On ymmärrettävää, että ilmoitus on Oulu-lehden kaltaisessa hömppälehdessä, sillä samaa hömppäähän ovat Valkeen kirkasvalokuulokkeetkin.

MOT: Taru korvavalosta. YLE TV1 Ma 12.3.2012, klo 20.

http://oulun1.blogspot.com/2012/03/taru-korvavalosta.html

1 kommentti:

  1. MOT ei ole aina onnistunut tuottamaan asiallisia ohjelmia, mutta tämä on mielenkiintoista katsoa.

    VastaaPoista