perjantai 28. syyskuuta 2012

Arvonlisävero nousee ensi vuoden alussa

Maan hallitus on (viisaudessaan) päättänyt korottaa arvonlisäveroa yhdellä prosenttiyksiköllä 24 prosenttiin. Nousua on siten 3,33 prosenttia.

Korotuksen syy on tietenkin valtion alijäämäinen budjetti. Alv:n korotuksesta ja mm. verotaulukoiden inflaatiotarkastusten tekemättä jättämisestä huolimatta valtio suunnittelee lainaavansa seitsemän miljardia euroa ensi vuonna. Tänä vuonna lainamäärä on kahdeksan miljardia euroa.

Ei tarvitse olla mikään einstein ymmärtääkseen, että Suomi on muutaman vuoden kuluttua samassa tilanteessa kuin Espanja on nyt. Velkaa alkaa olla niin paljon, että sijoittajat alkavat epäillä valtion kykyä selviytyä suureksi kasvaneesta velastaan. Tilannetta ei yhtään helpota Suomen sitoumukset vastata osasta Kreikan lainoja.

Täytyy ihmetellä, miten yhdenkään sijoittajan kannattaa lainata rahaa korolla, joka on inflaation luokkaa. Käytännössä sijoittaja ei saa mitään tuottoa lainaamalleen rahalle vaan korkeintaan vain ”inflaatiosuojan”. Mikäpä olisikaan parempia tapa pestä rikollisesti ansaittua rahaa kuin tarjota sitä valtiolainaksi? Kukapa sitä osaisi epäillä? Sehän selittäisi myös tyytymisen nollatuottoon/pieneen tappioon inflaation vuoksi.

Arvonlisäveron korotus siirtyy suoraan kaikkien verollisten tuotteiden ja palveluiden hintoihin. Todellisuudessa kauppa tulee käyttämään hinnoittelun korjaamista hyväkseen ja tulee nostamaan hintoja enemmän kuin alv-korotus edellyttäisi.

Jos jokin tuote maksaa nyt 123 euroa, siinä on veroa 23 euroa ja sen veroton hinta on 100 euroa. Korotuksen jälkeen uuden hinnan pitäisi olla siten 124 euroa, eli tuotteen hinta nousisi 0,81 prosenttia. Lieneekin luultavaa, että alle euron hintaiset tuotteet tulevat nousemaan viisi senttiä, jolloin hinnannousu on vähintäänkin viisi prosenttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti