lauantai 3. marraskuuta 2012

Tor-verkko

Tor-verkko lieneekin tavallisille internetin käyttäjille outo asia. Mikä Tor-verkko sitten on?

Ohjelman kotisivu kuvaa sitä näin: ”Tor is free software and an open network that helps you defend against a form of network surveillance that threatens personal freedom and privacy, confidential business activities and relationships, and state security known as traffic analysis.”

Ja näin se toimii: ”Tor protects you by bouncing your communications around a distributed network of relays run by volunteers all around the world: it prevents somebody watching your Internet connection from learning what sites you visit, and it prevents the sites you visit from learning your physical location. Tor works with many of your existing applications, including web browsers, instant messaging clients, remote login, and other applications based on the TCP protocol.”

Jos olet menossa jollekin internetsivulle, yhteytesi kiertää usean palvelimen kautta eri maanosissa ja viimeinen ip-osoite, joka näkyy kyseisellä sivulla, voi olla mikä tahansa. Innternetpalveluntarjoajan sinulle antamaa ip-osoitetta on mahdotonta yhdistää siihen ip-osoitteeseen, joka näkyy sillä sivulla, jolle olet tullut.

Tor-verkko on internetin käyttöä valvovien viranomaisten painajainen, koska sitä käyttävien ip-osoitteita ja henkilöllisyyttä ei pystytä selvittämään.

Tältä näyttää Tor-selain. Se kertoo ip-osoitteeni olevan 96.47.226.22, joka ei ole sama kuin suomalaisen operaattorin minulle myöntämä ip-osoite.


Oulun 1 -blogi näkyy tällaisena Tor-selaimessa. Koska Bloggerin käyttämä kieli on muuttunut englanniksi, se kertoo siitä, että viimeinen yhteys blogiin tulee ip-osoitteesta, joka sijaitsee jossakin englanninkielisessä maassa.


Blogin kävijälaskuri osoittaa, että vierailu blogiin tuli osoitteesta 96.47.226.22, joka on sama kuin yllä.


Tor-selain kertoo, että palvelin sijaitsee Yhdysvalloissa.


Karttakuva näyttää, miten käyttämäni yhteys kiertää usean eri palvelimen kautta. Koska mikään reitillä oleva palvelin ei säilytä mitään tietoja edellisestä ja seuraavasta yhteydestä ja reititys muuttuu tietyin väliajoin, käyttäjän henkilöllisyyttä on mahdotonta selvittää.


Ainoa ongelma Tor-verkossa on sen hitaus ja pieni datanopeus, mikä selittyy pienellä kapasiteetilla suhteessa käyttäjien määrään ja järjestelmän kompleksisuudella (useita yhteyksiä).

Kuka sitten tarvitsee Tor-verkkoa? Se olkoon jokaisen käyttäjän omassa harkinnassa.

3 kommenttia:

  1. Tähän voisi vielä lisätä että melko varmasti useat TOR-verkon exitit julkiseen nettiin keräävät ja nauhoittavat selkokielisistä protokollista tietoa, salasanoja ja käyttäjätunnuksia.

    VastaaPoista
  2. Ilmaista lounasta ei taida tässäkään olla...

    VastaaPoista
  3. Ruotsissa viime vuonna iltapäivälehden ATK-osaston nörtit kykenivät selvittämään yhden TOR-käyttäjän henkilöllisyyden erään rikostapauksen yhteydessä. Siis lehdistön edustajat, joten poliisillakin luulisi olevan yhtä pätevää väkeä. Myös Jenkeissä on uutisoitu parista TOR:in käyttäjän selvittämisestä Silk Road-sivuston sulkemisen yhteydessä.

    VastaaPoista