perjantai 7. helmikuuta 2014

Mielipidekirjoitus Valkeesta Forum24-lehdessä

Eilisessä Forum24-lehdessä oli mielipidekirjoitus Valkeesta ja sen saamasta Tekes-tuesta. Aluksi tekstissä kerrotaan Valkeen saamasta Tekes-tuesta kuluneelta neljältä vuodelta ja kuvataan laitteen yksinkertainen rakenne, joka ei ole mikään ”korkean teknologian tuote” ja jollaisen jokainen elektroniikkaharrastaja pystyisi rakentamaan itselleen.

Seuraavaksi lainataan Tekes-lakia, joka näyttää määräävän Tekesin toimintalinjat. Pykälistä 2 ja 3 käy selvästi ilmi, että Tekesin toiminnan täytyy liittyä teknologian ja innovaatioiden kehittämiseen ja tutkimus- ja innovaatiotoiminnan tulosten hyödyntämiseen.

Toisen pykälän jälkimmäinen virke on mielenkiintoinen: ”Toiminnan tulee uudistaa elinkeinoja, kasvattaa jalostusarvoa, parantaa tuottavuutta ja työelämän laatua, lisätä vientiä sekä luoda työllisyyttä ja hyvinvointia.” Sana ”toiminta” viitannee Tekesiin itseensä. Tekesin toiminnan tulee siis ”luoda työllisyyttä”. Mutta niinhän Tekes tekeekin työllistämällä monisatapäisen ”asiantuntijajoukkonsa”.

Kirjoittajan mielestä Tekes on tukenut Valkeeta lain vastaisesti, koska tukea ei ole maksettu korvavalolaitteen kehittämiseksi. Laitehan on rakenteeltaan niin yksinkertainen, että sen ”kehittäminen” ei ole voinut olla kovinkaan suuri ponnistus.

Kirjoittaja epäilee, että Tekes on tukenut Valkeen epätieteellisiä testejä ja markkinointia.

Mielenkiintoinen kannanotto. Kuuluuko Tekesin tehtäviin tukea tuollaisen tuotteen, jonka toiminnasta ei ole mitään tieteellisiä takeita ja jonka markkinoinnissa esitetyt väitteet ovat harhaanjohtavia tai totuudenvastaisia, myynninedistämistä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti