torstai 19. kesäkuuta 2014

Juhannus

Juhannusta vietettiin ennen vuoden pisimpänä päivänä eli kesäpäivän seisauksen aikaan, mutta käytännön syistä se on siirretty lauantaiksi (juhannuspäivä). Tänä vuonna se sattuu oikeaan päivään, ja niin käy keskimäärin joka seitsemäs vuosi mutta karkauspäivän vuoksi ei kuitenkaan seitsemän vuoden välein.

Toisin kuin Suomessa, jossa juhannus on keskikesän juhla, sama ajankohta etelän maissa tarkoittaa vasta kesän alkamista, vaikka esim. Portugalissa on jo huhtikuussa keskimäärin yhtä lämmintä kuin Suomessa keskikesällä.

Juhannushukkumisilla on vahva korrelaatio juhannussään kanssa: mitä lämpimämpää, sitä enemmän hukkuneita. Tuon teorian mukaan vuonna 1999 oli hyvä juhannussää, koska hukkuneita oli ennätysmäärä 20. Jos joku on niin tyhmä, että putoaa veneestä juovuksissa (oli juhannus tai ei), se lieneekin aivan oikein. Jos vesilläliikkumisessa on vaikeuksia juopumistilassa, olisi varmastikin parempi pysyä poissa vesiltä.

Kuvan etanolikanisterista riittää juhlajuomaa isommallekin porukalle. (Ei lopu heti kesken.) Yksinkertaisen laskutoimituksen mukaan (10/0,38*2) kanisterissa on sama alkoholimäärä kuin 52 Koskenkorva-pullossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti