maanantai 9. kesäkuuta 2014

Tabloidi-Kaleva

Kaleva on kevään aikana kertonut lehden kustantajan päätöksestä siirtyä ns. tabloidikokoon. Kyse on iltapäivälehtien käyttämästä lehtikoosta. Suunnitelman mukaan muutos astuu voimaan 14. helmikuuta 2015.

Sivukoko on lähes puolet pienempi kuin nykyisen lehden. Vaikka tabloidisivu onkin pari senttiä suurempi kuin nykyisen lehden puolen sivun koko, marginaalien vuoksi sivun tehollinen painopinta-ala tulee käytännössä jäämään puoleen nykyisestä.

Koska sivutilaa tulee olemaan vähemmän, se tarkoittaa tiiviimpää tekstiä ja pienempiä kuvia. Sivukoon puolittuminen ei tarkoita sivumäärän kaksinkertaistumista.

Aloite muutokseen on tuskin lähtenyt tilaajista, vaan syy lieneekin kustantajan tekemä ja taloudellinen: lehden painossa tarvittava pienempi paperimäärä tuo säästöä. Pienempi paino tuonee säästöä myös logistiikassa ja jakelukuluissa.

Kalevan selityksen mukaan: ”Pienempi koko on kätevämpi lukea niin paperisena kuin näköislehtenäkin verkossa.” Eräs syy on siis halu tehdä paperilehdestä identtinen verkkolehden kanssa. Mutta miksi ihmeessä niiden täytyy olla samannäköisiä ja -kokoisia?

Mielenkiintoinen seikka tulee olemaan muutoksen vaikutus lehden tilaushintaan.

Eräässä Lapinlahden lintujen 90-luvun alun sketsissä vitsailtiin iltapäivälehtien sisällöttömyydestä eli siitä, että niissä tehtiin lähinnä tikusta asiaa. Sketsin mukaan iltapäivälehti on yhdessä minuutissa selailtu (luettu) läpi. Tuleeko uudelle Kalevalle myös käymään niin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti