lauantai 19. syyskuuta 2015

Datsun 100A

Datsun 100A saapui Suomeen vuonna 1971. Melko pian siitä tuli suomalaisten suosikkiauto, ja se kilpaili usean vuoden ajan myydyimmän auton paikasta neuvostovalmisteisen Lada 1200L -malllin kanssa.

Datsun 100A oli edistyksellinen auto. Siinä oli monia ominaisuuksia, jotka ovat nykyään tavanomaisia lähes jokaisessa autossa, kuten etuveto ja sähkötoiminen jäähdytyspuhallin. Tosin vuoden 1971 mallissa oli vielä perinteinen mekaaninen jäähdytyspuhallin ja jäähdytin oli sijoitettu etulokasuojaa vasten.

Autosta oli olemassa myös ”farmarimalli”, joka ei tosin ulkonäöllisesti poikennut kovinkaan paljon sedanista. Tarjolla oli myös neliovinen malli, joka oli kuitenkin melko harvinainen.

Vaikka auto tunnettiin Datsun 100A:na, sitä kutsuttiin aluksi Datsun 1000 Finniksi, kuten Valittujen Palojen 1973 helmikuun numerossa ollut mainos kertoo. Datsun Finn tunnettiin kuitenkin eri mallina, joka oli takavetoinen.


Datsun 100A:n valtteja oli helppohuoltoisuus. Kytkinlevyn saattoi vaihtaa vaikka talonsa pihalla. Moottoritilassa oli paljon tilaa moottorin ympärillä, mikä helpotti huoltojen ja korjausten tekemistä.

Etuvetoisuuden ansiosta se oli helppo ajatteva, eikä se keveiden takavetoisten tapaan jäänyt helposti paikalleen liukkaalla. Vaikka siinä oli pieni moottori, se oli suhteellisen lämmin auto talvella.

Mallin valmistui päättyi vuonna 1977. Isoa Datsun 100A:ta valmistettiin vielä parin vuoden ajan.

Vaikka Yhdysvallat tunnettiin aikanaan (70-lukuun asti) suurten autojen maana, Datsun 100A:ta myytiin myös siellä. Kuva on Koyaanisqatsi-elokuvasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti