sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Asmo-laturin ”rele”

Jotta laturi tekisi kaksinapaisen erotuksen verkkojännitteestä, releen täytyy olla kaksinapainen, mikä suurentaa sen kokoa. Ja koska koskettimia on kaksi, se kasvattaa kelan kokoa ja vaadittavaa veto- ja pitovoimaa.

Releen tarkkaa kokoa on vaikea arvioida tarkasti olettaen, että myydyissä latureissa on käytetty alla olevan kuvan mukaisia piirilevyjä.


Koska kyseessä on mekaaninen eikä solid state -rele, kelan tehonkulutus on huomattavasti suurempi kuin puolijohdereleellä. Riippuen releen koosta (virrankestosta), valmistuksen tarkkuudesta ja hinnasta DC-tehonkulutus kelan ollessa vetäneenä vaihtelee noin sadasta milliwatista noin viiteensataan milliwattiin.

Koska Asmo-laturi on todennäköisesti valmistettu halvemmista osista, kelan tehonkulutus on sen mukainen eli suuri. Tämä tarkoittaa sitä, että laturi kuluttaa sähköenergiaa silloinkin, kun puhelimen akku on ladattu täyteen mutta laturi pitää releen kelan vetäneenä, ja kehittää myös hukkalämpöä. Rele päästää ilmeisestikin vasta sitten, kun puhelin irrotetaan latausjohdosta.

Hakkuripiirit saattavat ottaa käynnistyessään suuren virtapiikin, mikä täytyy huomioida releen tyypin valinnassa. Jotta releen koskettimien kuluminen ei lyhentäisi liikaa laturin kestoikää, se täytyy huomioida releen mitoituksessa. Tällöin käytettävä rele ei voisi olla pienin mahdollinen, mitä oletusta tukee kuvassa näkyvän releen koko. Vastuullinen suunnittelija valitsisi riittävän suuren releen, jossa olisi tarpeellinen varmuusmarginaali.

Alla olevassa taulukossa näkyy erään japanilaisvalmistajan yhden reletyypin kelan spesifikaatiot. Kyseinen rele olisi teknisen suorituskyvyn puolesta riittävä ohjaamaan minkä tahansa laturin hakkuripiiriä.


Taulukossa paljastuu jälleen yksi Asmo-laturin paradoksi: sen pitäisi säästää sähköenergiaa latauksen päätyttyä, mutta jos rele jää vetäneeksi, mikä tilanne on todennäköinen silloin, jos puhelinta ei irroteta latausjohdosta, Asmo-laturi voisi kuluttaa jopa ”huikeat” 500 milliwattia.

Nokian AC-60-laturi kuluttaa korkeintaan 25 milliwattia vastaavassa tilanteessa, mikä voisi olla jopa 20 kertaa vähemmän kuin Asmo-laturilla. 500 milliwattia lämmittää selvästi pientä relettä, jonka (esimerkkireleen) ulkomitat ovat noin 20 x 10 x 12 mm.

Asmo-laturissa on eri rele kuin yllä esitetty, mutta joka tapauksessa sen kelan tehonkulutus voi olla yhtä suuri kuin edellä mainittu. Jos jokin laturi lämpenee tyhjäkäynnissä, se on juuri Asmo-laturi eikä esim. Nokian AC-60.

Rele, jonka piti tehdä Asmo-laturista energiaa säästävä ja paloturvallinen, näyttääkin olevan Asmo-laturin kompastuskivi.

Olisiko oikeampaa sanoa: jos kaikki (nykyaikaiset) puhelinlaturit vaihdettaisiin Asmo-latureihin, syntyneen hukkatehon kattamiseksi pitäisi rakentaa pari uutta ydinvoimalaa?


Huom! Asmo-laturissa on ilmeisestikin ns. sysäysrele, joka ei tarvitse pitovirtaa, ja niin muodoin yllä kerrottu laturin ylimääräisestä tehonkulutuksesta releen vuoksi ei mahdollisesti pidä paikkaansa.

14 kommenttia:

 1. Mielestäni tämä edellinen kirjoitus pitäisi lähettää jokaiselle toimittajalle, joka on hehkuttanut ihmelaturia. Niiden pitäisi tehdä uusi haastattelu laturivalmistajalta ja kysyä seuraavat kysymykset:
  1.Oletteko te herra "keksijä" antanut väärää tietoa meille laturin ekologisuudesta, paloturvallisuudesta ja patentista?
  2.Voitteko näyttää testitulokset, joiden mukaan laturi on maailman turvallisin ja säästää lisäksi sähköä? Paljonko se säästää sähköä verrattuna puhelimien vakiolatureihin, jos otetaan lisäksi mukaan mm. releen valmistuskustannukset ja releen käyttämän sähkön laturin ollessa lataustilassa?
  3.Voisitteko näyttää sen patenttiasiakirjan?
  4.Voitteko todistaa sen anoppilan talon palaneen laturin vuoksi? Löytyykö esim. vakuutusyhtiön tai paloviranomaisen asiakirjaa, josta asia selvästi ilmenee? PALO SAI ALKUNSA LATURISTA vai saiko?
  5.Oletteko jotenkin hyötyneet lehtien avulla saamastanne julkisuudesta? Rehellinen vastaus kiitos!
  6.Jos jokin edellämainituista asioista ei pidä paikkansa, niin oletteko ajatelleet, millaisen ongelman eteen olette antamillanne tiedoilla toimittajat ja lehdet saattaneet? Toimittajien ja lehtien uskottavuus kyseenalaistetaan ja mahdollisesti joudumme kirjoittamaan oikaisujuttuja oleellisten asiavirheiden vuoksi.


  VastaaPoista
 2. Tässäpä on naurettavaa heti uuden vuoden aluksi...

  http://yle.fi/uutiset/3-9380530

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ko. jutun jälkeen oli mahdollsuus ottaa yhteyttä, jos jutussa huomataan virhe. Ilmoitin, että jutussa on virhe koskien patenttia. Laturia ei ole patentoitu. Pyysin heitä tutustumaan linkissä olevaan patenttihakemukseen vaikkapa patenttitoimiston asiamiehen kanssa. Ehdotin myös, että keksijältä voisi pyytää patenttikirjan nähtäväksi. https://patent.prh.fi/patinfo/tiedot.asp?NroParam=20140021&NID=&offset=&ID=X1003625&Inx=1 Pyysin myös oikaisemaan asiavirheen.

   Poista
  2. I also emailed the author of the article. However I would bet there will be no amendments to the article anytime soon.

   Poista
 3. Hi, I am not sure if I get the post right. As I have the charger, I can see that there is indeed no power consumption when the charger has no phone connected which means that the relay has no standby power consumption. Keeping the relay is in the on-state is the one needs some juice if I am correct. Still a major failure as you are likely to leave the phone on the charger over night, 6-8 hours. Which has 300-500 mW additional power consumption on the top of the charging power needs.

  VastaaPoista
 4. Yle on oikaissut juttua:Paloturvallisen ja energiapihin laturin kehittänyt ja sille patenttia hakenut...Nyt ei sanota laturin olevan patentoitu.
  Tämäkin on jo edistystä. Jokohan tämä KEKSIJÄ itse myönsi, ettei patenttia ole? Kiitos toimittajalle virheen korjauksesta jokatapauksessa.
  Kalevan toimittajat ja muut virheellisen uutisen julkaisseet tehkääpä perässä. Voikin olla vaikeaa, koska uutisia on kymmeniä, joissa laturin sanotaan olevan PATENTOITU. Vain oikaisujuttu taitaa olla riittävä jokaisessa julkaisussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi again. I was thinking about this a little. I am pretty sure YLE should have not just changed the already existing text in one article. They have a long list of articles about this charger and entrepreneur. They must make changes to all articles and not by simply altering the text, but making an amendment note, so it stands out. This is pretty much a law or at least in their ethical guideline i think. Otherwise no one will notice it. Same should go for Kaleva and any other news outlet.

   Poista
 5. Se ei tee siitä ”energiapihiä” vieläkään. Jos kela on vetäneenä 8 tuntia vuorokaudessa, Asmo-laturi kuluttaa moninkertaisesti hukkasähköä Nokian laturiin verrattuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta. Pitäisiköhän toimittajaa pyytää oikaisemaan tämäkin väite?

   Poista
  2. Eikä se tee siitä maailman turvallisinta laturiakaan.

   Poista
  3. Kieltämättä tuo paloturvallisuuteen vetoaminen on moraalitonta. Sillä luodaan mielikuva palamattomasta laturista ja vedotaan vahvasti tunteisiin. Laitoin seuraavan tekstin jutun, Ota yhteyttä, osioon. Jospa se laittaisi toimittajan miettimään, kuinka vahva vaikutus pelkällä uutisoinnilla on ihmisiin. Jutussa on mielestäni virhe, korjaisitteko? Miten tuosta laturista saadaan energiapihi ja paloturvallinen? Onko väitteen tueksi jotain tutkimustuloksia? Pelkän valmistajan vakuuttelut ei nyt riitä. Laturihan on muovia ja sisältää sähköllä toimivaa elektroniikkaa. Sähkölaite voi aina mennä oikosulkuun ja syttyä palamaan. Siitä ei päästä mihinkään.

   Poista
 6. Welcome to check:

  https://www.reddit.com/r/Suomi/comments/5lf4j1/asmo_charger_has_revealed_the_worst_in_our_society/?ref=search_posts

  And

  https://www.reddit.com/r/Suomi/comments/5lf4j1/asmo_charger_has_revealed_the_worst_in_our_society/?ref=search_posts

  Thanks for the the efforts to ask corrections at media outlets. Now onto the challenge to get fire safe and the safest charger in the world claim removed. After this on about 5 other smaller lies remain...

  VastaaPoista