lauantai 18. helmikuuta 2017

Uskottavuutta rahalla...

Suomi lisää asevarustelua, kertoi eilinen Kaleva. Tuleva kymmenvuotissuunnitelma maksaa noin 10 miljardia euroa, jolla ilmavoimien pojille ostetaan uudet lentokoneet ja merivoimien pojille uusia meriuskottavuutta lisääviä aluksia. Ja laskun maksat sinä veronmaksaja.

Nykyisistä F/A-18 Hornet -koneista useampi on tuhoutunut erilaisissa onnettomuuksissa, ja jäljellä olevien koneiden todellinen ”hyöty” on melko kyseenalainen, mikä pätee tietenkin myös tuleviin hävittäjiin. Hornetit ovat vain olleet ilmavoimien poikien erittäin kalliita leikkikaluja, jotka ovat aiheuttaneet häiriötä melullaan.

Hävittäjäkone on hyökkäysase, ja sen vuoksi se ei oikein sovellu puolustukseen, eikä varsinkaan jos ”kuviteltu” hyökkääjä tulee vanhasta suunnasta eli idästä. Koneiden hankinta ja ylläpito on erittäin kallista varautumista tulevaan uhkaan, jota ei kuitenkaan voida voittaa. Hornetin lentotunnin hinta on noin 6000 euroa.


Jos jokin kriisi Suomen alueella osana laajempaa geopoliittista kokonaisuutta syntyisikin, Suomi tulisi jälleen kerran jäämään yksinäiseksi pelinappulaksi. Jos kyse olisi vakauden saavuttamisesta, yksi Suomi voitaisiin aina uhrata sen vuoksi, eikä siinä 10 miljardin sijoituksella olisi mitään todellista hyötyä – se pikemminkin vain pitkittäisi vääjäämätöntä kohtaloa.

Talvisodan ihme ei voi toistua. Kyllä siitä on hyökkääjäkin jo ehtinyt ottaa opikseen. Pääesikunnan kenraalien ajattelutapa taitaa vain edelleenkin olla 40-luvulla...

1 kommentti:

  1. I would much rather like to see the money spent on intelligence and cyber warfare. We must identify and shut down fake news and news spreading with agitation purposes. Just look at the situation in US. Same could happen at any country where Russia wants to stir some shirt up. We must be able to track these sources, if necessary block them. Defensive weapons are also reasonable to invest in, like missile systems. Airplanes and ships, not so much. They are going to be wiped off instantly.

    VastaaPoista