perjantai 1. joulukuuta 2017

Oura – versio #2

Oura on esitellyt uuden kutistetun version huuhaa-sormuksestaan. Uuden version hintahaarukka on 300–1000 euroa. Kalleimman version hinta selittyy sillä, että siihen on istutettu ”timantteja” (todennäköisesti halpoja teollisuustimantteja). Katoaakohan tässä nyt sormuksen varsinainen käyttötarkoitus eli toimia mittausanturina, jos siitä tehdään myös huuhaa-koru?

Joutuvatko vanhemman version ostaneet ostamaan uuden version, jotta eivät vaikuttaisi köyhiltä ja junteilta? Tuskinpa kukaan itsetietoinen kehtaisi enää pitää vanhaa ”mokkulaa” julkisesti sormessaan.

Kaleva osaa aina iskeä asian ytimeen: ”Olisiko Ōura Oulun vastaus Applelle? Uudet sormukset vaikuttavat ulkoisesti niin viimeistellyiltä korulaitteilta, että olisi kumma, jos ei niistä tule hittiä.”

Eipä taida tulla mitään hittiä... niin ja onhan Oura jo melkein Applen kokoinen yritys...

Toisin kuin korvavalo, joka ”toimii” siihen uskovien mielestä, Oura ei ”tee mitään”. Tavallisen käyttäjän siitä saama hyöty on siten vähäinen.

Alla olevan kuvan avulla Oura myytiin Kickstarter-tukijoille kaksi vuotta sitten, ja se keräsi noin 650 000 dollaria. Sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kuvatekstien viisi imperatiivia – optimoi, paranna, takaa, säädä ja tee – antaa sellaisen vaikutelman kuvaa katsovalle, että Oura voisi jollakin tavalla vaikuttaa Ouran käyttäjän terveydentilaan, mutta niin se ei tee.


Samalla tavalla hämäävällä kuvalla Celestial Tribe keräsi lähes kaksi miljoonaa dollaria Muzo-ihmelaitteellaan. Se on kuvan voima. Kuvan ei tarvitse edes varsinaisesti valehdella, vaan riittää, että se panee kuvaa katsovan mielikuvituksen liikkeelle ja valehtelemaan itselleen.

Oura on hyvä esimerkki siitä, millaisia ylihintaisia ja hyödyttömiä tuotteita voidaan myydä nykyaikana. Riittää, että laitteesta on yhteys puhelimeen, jossa sovellus tuottaa sopivasti välkettä ja vilinää, ja ostaja on hyväuskoinen ja helposti manipuloitavissa.

Jos jollakin on 329 euroa ”ylimääräistä”, sen voisi käyttää paljon hyödyllisemmin esim. malarian vastaiseen taisteluun Afrikassa. Joka vuosi noin 700 000 afrikkalaista kuolee malariaan lähinnä köyhyyden vuoksi.

3 kommenttia:

  1. Kai se kuitenkin on sormus ja sitä voi pitää sormessa?

    VastaaPoista
  2. Samankaltaisia unen laatua mittaavia ominaisuuksia on esimerkiksi Polarin laitteissa ja Withingsissä, jonka Nokia on ostanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missään näissä laitteissei ole unenlaatua mittaavia ominaisuuksia, vaikka markkkinamiehet sen mielikuvan haluavatkin antaa.

      Esim REM unen havaitseminen näillä laitteilla luotettavasti ei ole edes mahdollista.

      Poista