sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Михаил Вага

Michael (Mikhail) Vaga on viime aikoina pitänyt matalaa profiilia, mutta hepusta löytyy kaikenlaista vanhempaa tietoa, kun hakusanoina käyttää Vagan nimen oikeaa kirjoitusasua kyrillisin kirjaimin eli ”Михаил Вага”.

Tammikuussa 2015 eli neljä vuotta sitten HandEnergy oli näin kehittynyt.


Kuvassa ”keksijänero” on työssään.


Lokakuussa 2015 HandEnergyn ”kehitystyö” oli edennyt näin pitkälle. Koska Valko-Venäjä on takapajuinen maa ja epäilemättä koko Euroopan viheliäisin valtio, siellä luultavasti hallitaan käänteinen tuotekehitystyö.


Blogissa todettiin marraskuussa 2017, että HandEnergyssä on huono kokonaishyötysuhde. Jotta nimellinen viiden watin teho saataisiin kehitettyä, laturiin täytyy tuoda vähintäänkin kuuden watin sähköksi muuttuva mekaaninen teho, mutta todennäköisesti hyötysuhde on vieläkin huonompi – ehkä jopa vain 50 %, jolloin vaadittava lihasteho olisi 10 wattia.

Jotta gyroskooppi pysyisi liikkeessä ja laturi tuottaisi nimellisen 5 watin tehon, laturin kieputtaminen vaatii voimaa, minkä voi havaitakin aikaisemmasta videosta (artikkeli: ”HandEnergy ei (sittenkään) valmistu”). Voidaan olettaa, että videolla näkyvä ”prototyyppi” on toimiva ja se todellakin tuottaa sähköenergiaa ja lataa laturin sisäistä akkua.


KickStarterin FAQ-osiossa kerrotaan, että sisäisen akun lataaminen kestää noin yhden tunnin. On luultavaa, että jopa kymmenenkin minuutin kieputtaminen on useimmille liikaa, koska se on niin rasittavaa. Vaikka toimiva laturi joskus valmistuisikin, sen hyödyllisyys olisi melko kyseenalainen, koska hyvin harva jaksaisi käyttää sitä lataamiseen sen hankaluuden vuoksi. Tämä on asia, jota tuskin kukaan tukija (tietämättömyyttään) oli tullut ajatelleeksi.

Vagalla oli varmastikin huonot fysiikan perustiedot, koska hän kuvitteli, että laturin vaatima teho syntyisi tuosta vain. Nyt toimivan prototyypin valmistuttua asia on luultavastikin valjennut hänelle ja samalla yksi fysiikan peruslaeista on konkretisoitunut: energia ei voi syntyä tyhjästä.

Prototyypin videoon verrattuna tämä ”promootiovideo” on täyttä huijausta. Tukijat saatiin uskomaan, että lataaminen olisi noin helppoa ja kevyttä.


IGG:n videolla (joulukuu 2017) kerrotaan, että Vaga oli valmistanut suuren määrän prototyyppejä, ja nyt hän tarvitsee tukijoiden rahallista tukea tuotannon aloittamiseksi. Mihin tukijoiden rahat todellisuudessa menivät?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti