keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Sykkeli – Oulun kaupunkipyörä

Oulun kaupunki hankkii puolalaiselta yritykseltä 600 polkupyörää kaupunkilaisten käyttöön. Kymmeneksi vuodeksi tehty sopimus maksaa 677 000 euroa vuodessa eli 6,77 miljoonaa euroa kaikkiaan.

Kyseessä on tavallinen poljettava 1-vaihteinen pyörä, jossa on tosin tehokkaat rumpujarrut. (Rumpujarru on tavallinen jarrutyyppi muidenkin pyörien takarenkaissa, mutta Sykkelin navan suurempi halkaisija tekee jarruista tehokkaammat.)

Ei ole vaikea ennustaa, että pyörien hävikki tulee olemaan 10 prosentin luokkaa, eli noin 60 pyörää päätyy ensimmäisenä vuotena oululaiseen tapaan Laanaojaan, Oulujokeen tai Koskikeskukseen. Viiden vuoden jälkeen niitä olisi jäljellä 393 kappaletta ja kymmenen vuoden jälkeen enää 232 kappaletta.

Kaupunki teki huonon sopimuksen toimittajan kanssa, koska se ei huomioi ”hävikkiä”. Vuosikustannus on sama pyörien lukumäärään katsomatta, eikä puolalaisella toimittajalla ole mitään velvollisuutta toimittaa uusia pyöriä kadonneiden tilalle.


Pyörän käyttö voi tulla kalliiksi, jos sen unohtaa palauttaa oikeaan paikkaan. Jos joku baarista yöllä kotiinsa palaava päättää lainata Sykkelin ja unohtaa sen jonnekin, lisämaksu on vähintäänkin 80 euroa mutta maksimissaan jopa 1000 euroa.

Yhden pyörän kulut kymmenen vuoden ajalta ovat 11 283 euroa, mikä on hurja summa, vaikka pyörien huoltokulut huomioidaankin. Pyörien ajomäärä tulee jäämään pieneksi, joten renkaat, jotka lienevätkin ainoa kuluva osa, tulevat kestämään useita vuosia.

Ilkivallasta tulee aiheutumaan suurempi kuluerä. Pyörien osat taitavat olla sen verran uniikkeja, että ne eivät kelpaa varkaille. Istuinputkessa näyttää tosin olevan ilman työkalua toimiva pikakiristin. Ei ole vaikea arvata, että pyöräasemilla tulee näkymään paljon istuimettomia pyöriä.

Sopimus on ehdottomasti hyvä NextBike Polskalle, vaikkakaan ei ole selvää, kuka vastaa ilkivallan vahingoista.

2 kommenttia:

  1. "Pyörän käyttö voi tulla kalliiksi, jos sen unohtaa palauttaa oikeaan paikkaan. Jos joku baarista yöllä kotiinsa palaava päättää lainata Sykkelin ja unohtaa sen jonnekin, lisämaksu on vähintäänkin 80 euroa mutta maksimissaan jopa 1000 euroa."

    No älä unohda pyörää "jonnekin". Ei ole sen monimutkaisempaa.

    Ilmaiseksiko pitäisi saada "unohtaa pyörä jonnekin2?

    Pari kappaletta aiemmin nimittäin valitat, että pyörät päätyvät Laanaojaan.

    Nuo hävityssakot ovat juuri sen takia - ei kukaan täysijärkinen heitä käytössään olevaa pyörää Laanaojaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lainassa oleva pyörä voidaan viedä sillä aikaa, kun lainaaja on esim. baarissa. Pyörä voidaan myös saada irti telineestä jollakin kepulikonstilla. Molemmissa tapauksissa pyörä päätyy todennäköisesti mainittuihin vedenalaisiin paikkoihin.

      Poista