lauantai 24. elokuuta 2019

Blogin linja

Blogia on joskus arvosteltu siitä, miksi kaikkea pitää aina haukkua. Selitys on yksinkertainen. Jokainen blogissa ”haukuttu” yritys tai tuote on haukkunsa ansainnut. Kyse on eräänlaisesta ”vastavoimasta”, jonka avulla saavutetaan tasapaino.

Yritykset kehuvat tuotteitaan ja yrittävät saada mediankin tekemään niin, mutta ne eivät kerro tuotteidensa negatiivisista puolista mitään. Tässä astuu kuvaan Oulun 1 -blogi, joka lahjomattomaan tapaansa kertoo sen, mistä yritykset vaikenevat.

Riittää, että yritykset kehuvat jopa liioittelevasti tuotteitaan, mutta Oulun 1 -blogi ei tee niin – ei edes maksua vastaan.

Kaikki alkaa tavallisesti niin, että yritys ehdottaa haastattelua medialle, jolle se tietenkin sopii, koska se on periaatteessa maksutonta sisältöä. Hyvin usein toimittaja ei ymmärrä mitään yrityksen tuotteesta, jolloin yrityksellä on hyvin helppoa syöttää haluamaansa ”informaatiota” median levitettäväksi. Kukapa osaisi epäillä sitä, että jutussa olisi liioittelevaa tai valheellista tietoa.

Kalevan toimittajat ovat tunnettuja helposta vedätettävyydestään. Melkein kaikki satuilu menee täydestä läpi.

Kaleva kertoi eilen oululaisen Cerenionin ”kehittämästä” ohjelmistosta, jolla ”aivosähkökäyrästä voi saada pikatietoa teho-osastolla”. Jutusta saa helposti käsityksen, että kyseessä olisi uniikki tuote, jolla olisi maailmanlaajuista kysyntää.

”Maailmassa on noin 20 000 teho-osastoa. Meidän tavoitteenamme on saada ainakin valtaosaan niistä meidän ohjelmisto käyttöön.”

Tavoitteita täytyy tietenkin aina olla, olivat ne sitten miten suuruudenhulluja tahansa.

”Toistaiseksi myyntituloja ei ole yrityksellä ollut teknologiaan liittyen. Cerenionilla on tavoitteena, että liikevaihto olisi 25 miljoonaa euroa viiden vuoden kuluttua.”

Patentti – tai tässä tapauksessa patenttihakemus, jolle voi käydä miten tahansa – on taikasana, joka saa sijoittajien kiinnostuksen heräämään ja Tekesin rahahanan aukeamaan.

”Cerenionilla on 12 eri patenttihakemusta vireillä, ja ne kuuluvat kolmeen eri perheeseen. – Seuraavan vuoden sisään odotamme vähintään kolmea patenttia, Koskela sanoo.”

Todennäköisesti suuri osa hakemuksista jää A-vaiheeseen, eli patenttia ei myönnetä.

Oululainen muutaman henkilön Cerenion on tuskin ainoa yritys, joka on havainnut, että maailman 20 000 teho-osastolla olisi tarvetta ohjelmistolle, jolla voitaisiin pikaisesti tutkia päänsä loukanneen potilaan aivotoiminta.

Juttu muistuttaa monia Kalevan aiempia juttuja, joissa yritys voi vapaasti kehua tuotettaan, josta ei lopulta tule mitään. Cerenion on myöskin saanut Tekes-tukea.


Kuvassa on Onni-kissa, joka ei liity juttuun millään tavalla.


1 kommentti: