keskiviikko 6. marraskuuta 2019

PrinCube - The God Things lorottaa tukijaa silmään

Indiegogo on täynnä roskaa, huijausta hipoavia tuotteita ja huijauksia. Tuskinpa juuri kukaan ostaisi niitä kaupasta, olipa hinta sitten mikä hyvänsä, vaikka näkisikin valmiin tuotteen läheltä. Ja juuri tuon vuoksi niiden elämän loppuu tavallisesti melko pian Ingiegogo-kampanjan päättymisen jälkeen, eli ne eivät juurikaan tule koskaan myyntiin tavallisiin kauppoihin.

PrinCubesta, jota sivuuttiin Valkeen artikkelin yhteydessä, ei ollut tarkoitus kirjoittaa omaa artikkelia, mutta sen IGG-kampanjassa on monia mielenkiintoisia piirteitä, niin että se ansainnee omansa.

Keräystavoite oli hyvin vaatimaton 10 000 dollaria, mikä tarkoittaa sitä, että suunnitellut tulostimen valmistuskustannukset ja tuotannon aloittamisen kustannukset ovat erittäin pienet. Vaikka keräyssumma olisikin jäänyt tuohon tai korkeintaan muutamaan kymmeneentuhanteen dollariin, ”yritys” olisi todennäköisesti voinut valmistaa ja toimittaa tulostimet tukijoille.

Keräyssumma, joka nyt viisi päivää ennen kampanjan päättymistä lähentelee kolmea miljoonaa dollaria, on kampanjan järjestäjälle todellinen yllätys. Se tuskin ikimaailmassa osasi kuvitella tuotteelleen tuollaista menestystä.

Kyseessä on kuitenkin huijaustuote, joka IGG:ssäkin on järkyttävän hintainen. 199 dollarin ”normaalihinnalla” 109 dollarin IGG-hinta saadaan näyttämään edulliselta. Jos pitää mielessä, että A4-kokoisen merkkitulostimen saa kaupasta 30 eurolla, PrinCuben valmistuskustannukset eivät voi olla kovinkaan korkeat.

IGG-tukijoiden tyhmyyttä todistaa se, että vaikka 109 dollarin ”early bird” -tarjouksia on vielä jäljellä, moni on jo ottanut 20 dollaria kalliimman ”Indiegogo special” -tarjouksen. (Tämä on toki havaittu aiemminkin.) Indiegogo näyttää olevan paikka, jonne typerykset kerääntyvät tullakseen vapaaehtoisesti huijatuiksi.

PrinCuben IGG-sivu on rakennettu taidokkaasti, ja siihen IGG-typeryksen on helppo langeta. Ilmeisestikin videot vaikuttavat tehokkaimmin, ja sen vuoksi niitä on useita, vaikkakin ne kaikki toistavat samaa asiaa.

Kampanjan järjestäjä The God Things (TheGodThings) odottaa vain sitä, että kampanja päättyy ja se saa kuitata itselleen melkein kolmen miljoonan dollarin keräyssumman, ennen kuin riittävän moni tukija ehtii valittaa Indiegogon ylläpitoon mahdollisesta huijausepäilystä.

The God Things ei kerro, keitä henkilöitä on tämän kampanjan (huijauksen) järjestäjinä. Se ilmoittaa kotipaikakseen: New York, United States. Tuo antaisi ymmärtää, että yritys olisi amerikkalainen ja henkilöt olisivat amerikkalaisia. Yhdessä kommentin vastauksessa The God Things kuitenkin paljastaa, että kommentin kirjoittaja ei ole syntyperäinen amerikkalainen eli natiivi englannin puhuja.


Voihan kirjoittaja olla toki siirtolainen, mutta voisi kuitenkin olettaa, että vastaajaksi valittaisiin henkilö, joka hallitsisi kielen parhaiten, jotta tällaisia epäilyjä ei tulisi.

On tietenkin mahdollista, että tukijat saavat tulostimensa, mutta se ei tule aivan vastaamaan odotuksia eikä siitä maksettua 109 dollarin (~100 euroa) hintaa. Todennäköisin vaihtoehto kuitenkin on, että tukijat eivät saa mitään. Keksittyihin verukkeisiin perustuvien viivästysten jälkeen huijarit ottavat niin sanotusti ritolat rahat mukanaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti