torstai 24. helmikuuta 2022

Radio Kaleva 95,0 MHz

Radio Kaleva aloitti maanantaina 21.2.2022. He, jotka tuntevat sanomalehden journalistisen laadun, tuskin odottivat kovinkaan paljon uudelta radiokanavalta.

Kanava on uusi, ja vaatii oman aikansa, ennen kuin se löytää oman paikkansa. Arvostelun aika onkin siten vasta myöhemmin. Radio Kalevan eduksi on kuitenkin sanottava, että siellä esitettävä musiikki on erilaista kuin muilla kaupallisilla kanavilla.

Kanava kuuluu myös Raahessa, mutta muualla maassa asuvat eivät valitettavasti ole turvassa siltä, koska sitä voi kuunnella netissä. Kaleva käyttää vaatimatonta 1,0 kW:n lähetystehoa.

Kuten blogissa on todettu, nykyisten kaupallisten radiokanavien äänenlaatu on heikko voimakkaan kompression ja alhaisen bittinopeuden vuoksi. Lähete lähtee studiosta digitaalisena katsomatta siihen, mihin jakelukanavaan se sitten meneekin. D/A-muunnos tehdään antenniverkossa vasta lähetysasemalla.

Jos kanavaa kuunnellaan mobiililaitteella, huonoa äänenlaatua ei havaitse, mutta hi-fi-laitteella sen huomaa häiritsevän selvästi.

https://oulun1.blogspot.com/2011/04/radiolahetysten-kompressointi.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti