keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Pellestä presidentiksi

Ukrainan tilanne on hyvä esimerkki siitä, mitä pahimmillaan voi tapahtua, kun koomikko, jolla ei ollut minkäänlaista poliittista kokemusta, valitaan presidentiksi. Vajaassa kolmessa vuodessa hän sai maansa ajautumaan sotaan, ja syynä siihen voidaan pitää poliittista kokemattomuutta.

Presidentti Ronald Reagan esiintyi useissa pienen budjetin elokuvissa 40- ja 50-luvuilla, mutta hän toimi myös Kalifornian kuvernöörinä kahdeksan vuoden ajan. Kuvernöörillä on paljon valtaa Yhdysvalloissa, ja kuvernööri on eräänlainen osavaltion presidentti.

Ukrainalla ei näytä olevan mitään voitettavaa, vaan mitä kauemmin Putinin ”erikoisoperaatio” jatkuu, sitä kalliimmaksi se tulee Ukrainalle lähinnä tuhottuna infrastruktuurina. Vaikka Zelenskyi vaikuttaakin nyt kansan sankarilta, kansan mielipide saattaa muuttua mitä pidempään konflikti jatkuu.

Ukrainalla ei taida nyt olla muuta vaihtoehtoa kuin suostua Venäjän vaatimaan liittoutumattomuuteen. Kansa voikin sitten kysyä Zelenskyiltä, oliko tämä vastustus kaiken menetyksen arvoista ja olisiko se voitu välttää.

Kerhossamme on joitakin sotilastaustaisia henkilöitä ja useimmat ovat reservinupseereita. Sen vuoksi onkin luonnollista, että Ukrainan tilanne on herättänyt paljon keskustelua. Olemme tulleet siihen lopputulokseen, että Putin on yksinkertaisesti tyhmä. Hän olisi voinut saavuttaa ainakin osan tavoitteistaan ilman ”erikoisoperaation” aloittamista. Hän on nyt myös osoittanut maailmalle, miten surkea Venäjän armeija on.

Zelenskyi ei tosin jää Putinista paljonkaan jälkeen. Hän varmastikin kuvitteli (tyhmyyttään), että länsi saapuisi apuun.

Zelenskyillä tuskin on muuta henkilökohtaista menettettävää kuin poliittinen tulevaisuutensa. Hän on varmastikin osannut suojata omaisuutensa, josta osa taitaa itäeurooppalaiseen tyyliin olla peräisin ”yhteisestä kakusta”. Jos hän ei tulisikaan enää valituksi jatkokaudelle, hän voisi aina palata takaisin viihdemaailmaan.

Ukrainan sodassa ei tule olemaan voittajaa – vain häviäjiä. Kyse on vain siitä, kumpi osapuoli tulee häviämään enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti