sunnuntai 19. helmikuuta 2023

Nukute Oy – uniapnean diagnosointi – konkurssi

Oululainen Nukute Oy on kehittänyt laitteen ja sovelluksen, joilla voidaan diagnosoida uniapneaa. Näin yritys kehuu tuotettaan:

”Nukute remote sleep apnea screening and diagnostics solution includes two wireless wearable sensors, a tablet computer and a cloud application. Wearable sensors record biosignals such as breathing, blood oxygen saturation, heart rate and sleeping position to be algorithmically analysed in the cloud. Results are presented to the physician through an intuitive online user interface to confirm the diagnosis.”

Tässä vaiheessa monelle lukijalle saattaa tulla niin sanottu déjà-vu-tunne, eli edellä kerrotussa näyttäisi olevan jotakin ennestään tuttua, ja niinhän siinä onkin: siitä tulee mieleen surullisen kuuluisa Kipuwex-kipumittari, joka on mittaavinaan samoja elintoimintoja kuin Nukutekin.

Järjestelmään kuuluu kolme anturia, jotka näkyvät kuvassa.

Yrityksen sivuilla muutama lääkäri kehuu tuotetta, ja niinhän sitä sanotaankin, että ”money talks...”.

Nukute Oy on perustettu vuonna 2015, ja vasta vuonna 2021 se oli saanut aikaan 5000 euron edestä liikevaihtoa.

Tuotekehitys vaatii tietenkin aikaa ja rahaa, ja sitä näyttääkin menneen kasvusuuntaisesti. Vuoden 2021 tappio oli lähes 2,7 miljoonaa euroa, ja se ei ole ihmekään, jos henkilöstön määrä oli peräti 19.

Nukute Oy:n kehittämä laitteisto tuskin on niin kompleksinen, että sen kehittämisessä olisi mennyt vuosikausia, vaan tappio kertoo yksinkertaisesti vain siitä, että Nukute ei ollut saanut myytyä laittettaan minnekään. Vuoden 2022 tiedot puuttuvat vielä, mutta kenenkään tuskin tarvitsee olla Aino Kassinen ymmärtääkseen, että sama tappiollinen meno jatkui myös viime vuonna. Seurauksena tästä Nukute Oy:n konkurssi on rekisteröity kaupparekisteriin 23.1.2023.

Vielä vuosi sitten Kauppalehti kertoi:

”Oulun kaupunki on valinnut uniapnean seulontatutkimusten toimittajaksi teknologiayhtiö Nukute Oy:n. Seulonta siirtyy Nukutteelle sen nykyiseltä toimittajalta OYS:lta.”

Oulun kaupunki näyttää olleen Nukute Oy:n ainoa asiakas, joten ei ole ihmekään, että se ei riittänyt elättämään yrityksen 19-päistä joukkoa.

”Nukute Oy:n ja Oulun kaupungin välinen sopimus uniapnean seulonnasta kattaa vuoden 2022.”

Siinä tuskin ehti herua kovinkaan monta euroa Nukute Oy:n kassaan.

Vuonna 2021 Nukute sai ely-keskukselta 89 270 euroa, joka tuli EU:lta eli eurooppalaisilta veronmaksajilta.

Healthtech-sivustolla kerrotaan:

”Huipputeknologiayhtiö Nukute Oy keräsi A-rahoituskierroksellaan uutta omaa pääomaa 4,1 miljoonaa euroa, julkisen rahoituksen kanssa summa nousee 4,9 miljoonaan euroon. Merkittävimmän sijoituksen teki Apteekkien Eläkekassa, joka sijoitti oululaisyhtiöön kolme miljoonaa euroa.”


Jos julkista rahoitusta tuli noin 0,8 miljoonaa euroa, sitä oli täytynyt tulla noin 0,7 miljoonaa euroa Business Finlandilta, kun 0,8 miljoonasta vähennetään ely-keskukselta tullut tuki. Joka tapauksessa 0,8 miljoonaa euroa veronmaksajilta on suuri summa sekin.

Apteekkien Eläkekassa voi heiluttaa kättä hyvästiksi sijoitukselleen, eli se sijoitus ei tule koskaan tuottamaan mitään.

Korkia-sivustolla kerrotaan:

”Nimekkäiden enkelisijoittajien lisäksi Nukutteelle on myönnetty EU:n Horizon 2020 -rahoitusta 1,75 milj. euroa kasvun tueksi. Vaikka julkista rahaa pidetään Suomessa usein itsestäänselvyytenä, niin H2020 kaltaiset yli miljoonan euron yritystuet ovat hyvin harvinaisia. Rahoituksen saaminen vaatii kasvuyhtiöltä liiketoiminnan poikkeuksellista järjestelmällisyyttä ja suunnitelmallisuutta.”

1,75 miljoonaa euroa! Tuo maksettiin vuonna 2017. Lisäksi Nukete Oy sai nimettömiltä ”enkelisijoittajilta” tuntemattoman summan rahaa, joka sekin on siten mennyt kuin kankkulan kaivoon.

Täällä kerrotaan Nukute Oy:n henkilöstö. Sivusto tuskin on enää kovinkaan kauan aikaa olemassa.

https://nukute.com/company/team

Koska yrityksen kehittämä laitteisto on niinkin yksinkertainen, on selvää, että suurin osa tuesta oli mennyt henkilöstömenoihin. Se vuoksi on mahdollista, että Verohallinto oli hakenut Nukute Oy:n konkurssiin maksamattomien verojen vuoksi.

Tämä on jälleen kerran järkyttävä esimerkki siitä, miten julkisia varoja haaskataan. Muistettakoon, että Marinin hallitus on ottanut lisää velkaa noin 40 miljardia euroa.

Yrityksen toimitilojen omaisuus (lähinnä konttorikalustoa ja tablettikoneita) on nyt myynnissä Lainvoima-huutokauppasivustolla. Niistä irtoaa korkeintaan muutama tuhat euroa.

Nukute Oy:n uniapnealaite kuuluu niiden lukuisten ”innovaatioiden” joukkoon, joita ei olisi koskaan tarvinnut keksiä. Kun kerran laitteelle ei ole kysyntää, se oli tarpeeton. Kas kummaa, mutta Nukute ei ollut hakenut patenttia laitteelleen. Olisiko sitten niin, että siinä ei vain yksinkertaisesti ollut mitään patentoitavaa..?

11 kommenttia:

  1. Nukutteen laite oli MDD:n alla rekisteröity CE-merkitty lääkinnällinen laite uniapneataudin diagnosointiin - vertaus Kipuwexin laitteeseen, mitä ei ole rekisteröity lääkinnälliseksi laitteeksi minkään taudin diagnostiseen työhön, on kirjoittajalta erikoinen.

    Melkoinen foliohattuanalyysi ylipäänsä, tällaista loogisiin päättelyvirheisiin (enimmäkseen non sequitur) perustuvaa tajunnanvirtaa.

    90% start-upeista epäonnistuu. ELY ja BF ovat varsin tietoisia tästä suhdeluvusta jakaessaan yritystukia. Mitä kirjoittaja implikoi - ettei tukia saisi jakaa?

    Mitä tulee Nukutteen toimialaan, EU:ssa tiukasti ja saapuvan MDR:n myötä yhä tiukemmin reguloiduissa lääkinnällisissä laitteissa tuotekehitys ja vaatimuksenmukaisuuden täyttäminen vie paljon aikaa ja rahaa. Kipuwexiä parempi allegoria kirjoittajalle olisivat esim. lääketeollisuuden start-upit, mikäli teknologian ymmärtäminen muodostuu kirjoittajalla esteeksi.

    Summa summarum, kirjoittajalta voisi toivoa toimialaan perehtymistä ennen analyysiin ryhtymistä. Pelkkä itsetarkoituksellinen oman kylän tyttöjen ja poikien vuosia kestäneen työpanoksen lokaaminen epäonnistumisen johdosta; on vaikea nähdä mitä tarkoitusta tällä on haluttu palvella.

    VastaaPoista
  2. Niin.. ja olihan Valkeen korvavalo myös saanut CE-merkinnän...

    Tässä toivoisi kommentoijilta tarkempaa lukutaitoa: tekstissä todettiin vain, että ”siitä tulee mieleen surullisen kuuluisa Kipuwex-kipumittari”. Yhteistä laitteilla on se, että paljon luvataan, mutta mitään ei näytä syntyvän (eli maailma jäi tällä kertaa valloittamatta). Ja myös se, että konkurssi kolkuttaa pian myös Kipuwexin ovea.

    Blogi tuntee joitakin kyseisten instanssien ”asiantuntijoita” ja voi todeta, että heille on löytynyt hyvä suojatyöpaikka, jossa todellisella asiantuntijuudella ei juurikaan ole mitään väliä.

    Blogikirjoitukset eivät suinkaan ole tajunnanvirtaa vaan hyvin harkittua (ja osin ivallista) analyysia.

    Jos yritykseen kaadetaan miljoonakaupalla rahaa, eikä se siitä huolimatta pysy omilla jaloillaan, siinä ja sen tuotteessa täytyy olla jotakin vikaa.

    Käytännössä kaikilla blogissa arvostelluilla yrityksillä ja heidän taustalla olevilla yrittäjillä ei ole ollut riittävästi itsekriittisyyttä. He ovat sokaistuneet omasta erinomaisuudestaan, ja sen vuoksi he ovat saaneet innovaatioidensa laadusta vääristyneen kuvan, minkä maailma on sitten myöhemmin todistanut toisenlaiseksi.

    Blogi on jo vuosia paheksunut julkisten varojen tuhlaamista.

    Tässä blogikirjotuksessa Nukute pääsi aika vähällä. Moni yritys on saanut paljon voimakkaampaakin kritiikkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lääkinnällisen laitteen CE-merkillä eli MDD:n alla ETY 93/42 direktiivi lääkinnällisistä laitteista -vaatimuksenmukaisuudella eli ole mitään tekemistä Valkeen mikä-tahansa-tuote CE-merkin kanssa. Tajunnanvirtaa analyysistäsi tekee juuri tämä täydellinen ymmärtämättömyytesi toimialasta, yhdistettynä pikkupoikamaiseen intoosi etsiä laiskoja johtopäätöksiä tukemaan ivaamisen tarvettasi. Kiva kuitenkin että itsekin myönnät tämän tarpeesi. Nukute on mielenkiintoinen case epäonnistumisen analyysille sinänsä - kritiikin sait tällä kertaa vain valitettavan onnettomasta ainakin tällä kertaa amatöörimäisyydestäsi. Pystyt varmasti parempaan - Kipuwex-settisi on osunut maaliin aivan eri tarkkuudella.

      Poista
    2. Tämä on eräänlaista luonnonvalintaa: heikot sortuu ja vahvat jää.

      Saattaahan tämä ottaa hieman yrittäjän itsetunnolle, jos vuosien työ valuu hukkaan ja palkaksi saa vain ivailua. Paljonko muuten meni omia rahoja?

      Poista
    3. Jos tunnet valtion tukirahoituksen perusmekanismin, tiedät että omarahoitusosuus on 50%. Jotenkin tämä(kään) ei käy ivaamisestasi esille, yllätys yllätys.

      Poista
    4. Minkä start-up yrityksen itse olet vienyt maaliin, noin niin kuin viime aikoina tai ikinä?

      Poista
    5. Ehkä sinäkin voit myöntää, että Nukute Oy:n saama julkinen tuki oli täysin hukkaan heitettyä rahaa.

      Poista
    6. Retrospektissä konkurssiin ajautuneen yrityksen kohdalla; sehän on päivänselvää. Kysyin jo aiemmin, oletko sitä mieltä, että valtion ei pitäisi tukea start-upeja, koska todennäköisyys epäonnistumiselle eli julkisen tuen turhuudelle on kuitenkin niinkin kova kuin yhdeksän kymmenestä? Ja mikäli olet, miksi kohdistat vihasi yritykseen, et valtioon?

      Poista
    7. Suurimmat syyt korkealle epäonnistumisprosentille ovat ely-keskuksen ja BF:n työntekijöiden inkompetenssi ja liian suuri budjetti. Parempi asiantuntijuus takaisi paremman onnistumisprosentin. Seuraava hallitus tuleekin leikkaamaan BF:n liian suureksi kasvanutta budjettia.

      Poista
    8. En osaa sanoa elyn ja bfn epäonnistumisprosenteista, start-upien epäonnistumisprosentti-lainaukseni on yleisellä tasolla - olen kuitenkin samaa mieltä kanssasi siitä, että parempaa asiantuntijuutta kaivattaisiin turhien hölynpöly-hankkeiden karsimiseksi. Tehokkaampaan hoitoonpääsyyn tähtäävää lääkintälaiteteknologiaa sairaudessa, jonka esiintyvyys on massiivinen (globaalisti miljardi ihmistä) mutta vain murto-osa potijoista hoidon piirissä, on kuitenkin vaikea lähtökohtaisesti pitää hölynpölynä.

      Poista
  3. Lääkinnällisen laitteen CE-merkillä eli MDD:n alla ETY 93/42 direktiivi lääkinnällisestä laitteesta -vaatimuksenmukaisuudella ei ole mitään tekemistä Valkeen perus-mikä-tahansa-tuote CE-merkin kanssa.

    VastaaPoista