keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Rautian kalliit lannoitteet

Blogissa kerrottiin aikaisemmin oululaisten rautakauppojen kalleudesta Bauhausiin verrattuna.

http://oulun1.blogspot.com/2010/02/bauhausin-todistettu-edullisuus.html

Rautian vasta ilmestyneessä Kotipihakuvastossa pistää silmään lannoitteiden kovat hinnat. GrowHow'n Suomessa valmistama 10 kg:n Herkkuperunan lannos maksaa peräti 34,90 euroa, jolloin tuon lähinnä typpeä sisältävän lannoitteen kilohinnaksi tulee 3,49 euroa.

Vertailun vuoksi sama lannoite 25 kg:n pakkauksessa maksoi kaksi vuotta sitten (4/2008) Tokmannissa vain 19,90 euroa, ja sen kilohinnaksi tuli 0,80 euroa. Rautian lannoite on kilohinnaltaan siten 438 prosenttia kalliimpaa.

Hintaeroon on viisi syytä:

1) Valtiollinen Kemira myi kolme vuotta sitten lannoitetuotantonsa (alihintaan) norjalaiselle Yaralle, joka ehti jo kerran nostaa lannoitteiden hintoja ennen huhtikuuta 2008 mutta on sen jälkeenkin korottanut hintoja.

2) Lannoitteiden maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet yleisesti, mutta nousun syynä on ollut lähinnä fosforin hinnannousu, koska sen maailmanlaajuiset varannot alkavat ehtyä. Yara sai GrowHow-kaupan mukana Soklin mineraalikaivoksen, jossa lieneekin maailman suurimmat tunnetut fosforivarat.

3) Lannoitteiden typpi valmistetaan maakaasusta, jonka hinta seuraa raakaöljyn hintaa. Jos öljyn hinta nousee, maakaasun ja sitä kautta myös lannoitteiden hinnat nousevat – ja luultavasti myös vastaavasti laskevat.

4) Pakkauskoko vaikuttaa hintaan. Aikaisemmin (4/2008) 10 kg:n pakkaus maksoi 11,90 euroa, jolloin sen kilohinnaksi tuli 1,19 euroa, joka on kuitenkin vain kolmannes Rautian hinnasta.

5) Suurin syy hintaeroon on kuitenkin Rautia, jossa niin kuin kaikissa muissakin rautakaupoissa kaikki on kalliimpaa kuin jossakin vaihtoehtomyymälässä.

Lannoitteiden myynti on helppoa, koska ne voidaan säilyttää ja myydä ulkona suoraan kuormalavalta. Sen vuoksi niiden myyntikatteen pitäisi olla mahdollisimman pieni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti