keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Koeaika kansanedustajille

Työsopimuslain mukaan työnantaja voi palkatessaan uuden työntekijän käyttää maksimissaan neljän, tai jos jaksoon kuuluu myös koulutusta, kuuden kuukauden koeaikaa, jonka aikana työnanantaja voi päättää työsuhteen ilman työsopimuslaissa muuten edellytettyä irtisanomisperustetta. Tätä käytetään harvoin ja tavallisesti vain siinä tapauksessa, jos työnantaja on rekrytoinnin aikana tehnyt pahan arviointivirheen ja palkannut toivottoman tapauksen, josta haluaa päästä eroon.

Äänioikeutetuilla, jotka valitsevat 200 kansanedustajaa erittäin vastuulliseen tehtävään ja ovat tosi asiassa kansanedustajien palkanmaksajia ja työnantajia, ei ole samanlaista oikeutta kuin oikeilla työnantajilla, ja sehän on väärin.

Sen tähden asia pitäisikin korjata ja kansanedustajille pitäisi asettaa yhden vuoden koeaika, jonka aikana tyytymätön äänestäjä voisi vetää äänensä pois ja antaa se jollekin toiselle ehdolla olleelle. Jokaisen äänen poisvedon ja uudelleen antamisen jälkeen vaalipiirin vertailuäänet askettaisiin uudelleen, ja jos sijoituksissa tapahtuisi muutoksia, tyytymättömyyttä herättänyt kansanedustaja huomaisi pian olevansa ex-kansanedustaja.

Tämä muutos saisi aikaan ainakin sen, että edustajat yrittäisivät olla äänestäjilleen mieliksi ainakin ensimmäisen vuoden ajan. Se saisi varmasti ehdokkaat luopumaan turhista lupauksista, joita he itsekin tietävät olevansa kykenemättömiä täyttämään.

Äänestysjärjestelmän muuttaminen sellaiseksi, että ääni jäisi muistiin ja sen voisi tarvittaessa peruuttaa ja antaa toiselle ehdokkaalle, olisi helppoa nykyisen tietotekniikan avulla.

1 kommentti: