tiistai 26. huhtikuuta 2011

Nykyajan asuntosuunnittelua

Rakennusliike Skanska markkinoi Oulun Alppilaan arviolta kesäkuussa 2012 valmistuvaa As Oy Oulun Alppijääkäriä. Sen ilmoituksia on ollut mm. sanomalehti Kalevassa.

Koska arvioitu valmistuminen on noinkin kaukana, Skanska odottaa ilmeisesti riittävästi ennakko-ostajia, ennen kuin niin sanotusti iskee hakun maahan eli aloittaa rakennustyöt. Sehän onkin ihan järkevää, koska miksipä rakentaa, jos sille ei ole ostajia.

Oheinen esimerkkihuoneisto (A27) kuvaa hyvin nykyajan rakentamista, jossa rakentajan ainoa motiivi on sovittaa mahdollisimman suuri määrä mahdollisimman kalliita asuntoja rakennusluvan sallimaan kerrosalaan. Tällä tavalla rakentaja maksimoi myyntinsä, mutta valitettavasti asuntoa ostava henkilö saa maksaa siitä – ja kalliisti. Hän ostaa sikakalliin asunnon, jossa kaikki on sananmukaisesti suunniteltu pieleen.

Huoneiston pinta-ala on 88,5 m2 ja koko 3–4 H+K+S.

Kulku huoneistoon tapahtuu keskeltä pitkänomaista eteistä, johon on tuhlattu peräti 11 m2. Eteiseen hukatut neliöt ovat käytännössä hyödyttömiä, ja siksi niille olisikin ollut paljon parempaa käyttöä muissa tiloissa. Samalla neliömäärällä on saatu suunniteltua viereinen makuuhuone.

Eteisen vasemmasta päästä käydään pesuhuoneeseen ja WC:hen, mutta noiden tilojen ovet lyövät ikävästi yhteen. Miten nyt sattuikin arkkitehdillä tuollainen kömmähdys..? Tuollaista virhettä ei pitäisi olla tämänhintaisessa asunnossa.

Pesuhuoneella on reilusti kokoa, vaikka vähempikin olisi riittänyt – ja vielä oikein kaksi suihkua..? Pesuhuoneen koko ja muoto määräytyy pakosta noiden neljän yhdessä olevan huoneen mukaan. Kaksi vierekkäin olevaa WC-istuinta on kuitenkin tuhlausta tämän kokoisessa huoneistossa.

Saunan suunnittelu on myöskin epäonnistunut: siellä ei ole ikkunaa ja lauteilta näkee WC-istumeen. Luulisi, että jälkimmäisestä virheestä olisi jo nykyaikana päästy eroon.

Vaatehuone on hyvän kokoinen, mutta se syö isomman makuuhuoneen tilaa. Jos erillinen WC olisi jätetty pois, vaatehuonetta olisi voitu siirtää ylöspäin eikä oviongelmaa olisi enää. Se olisi tosin kasvattanut eteisen kokoa vielä lisää.

Makuuhuoneessa on kummalliset kaksoisovet, ja siinä on aivan tarpeeton kulkuyhteys parvekkeelle. Se on myöskin melko ahdas.

Keittiö muodostaa olohuoneen kanssa yhteisen kokonaisuuden, jolla onkin kokoa – ja jopa liikaakin. Keittiössä on työpöytätilaa melko vaatimattomasti, ja liesi sijaitsee ikävän kaukana kaikesta muusta. Ruokapöytä toimii ikävänä esteenä kuljettaessa eteisestä makuuhuoneeseen.

Olohuoneesta on mahdollisuus jakaa osa kolmanneksi huoneeksi, mutta tuolloin itse olohuone jää ikävän pieneksi ja mahdollinen takka jää huoneeseen.

Parveke on suuri, mutta mitään muuta hyvää siinä ei sitten olekaan. Koska olohuoneen ikkunarivistö on vedetty parvekkeen leveyden verran sisäänpäin, olohuoneeseen ja keittiöön tulevan valon määrä pienenee huomattavasti. Parvekelasitus listoineen ja kiinnityksineen varjostaa vielä lisää.

Parvekkeen oven saranan kohdalla on samanlainen musta ympyrä kuin parvekkeen oikeassa reunassa. Jos sillä on sama tarkoitus, se on teräksinen kannatuspylväs, jolla kannatetaan yläpuolella olevia kuormia, koska olohuoneen ikkunaseinällä ei ole mitään kantavaa rakennetta. Tämä on tökeröä suunnittelua! Pylväshän on suoranaisesti kulkutiellä.

Kuvan huoneisto sijaitsee 6. kerroksessa, ja sen velaton hinta on 221 200 euroa, mutta myyntihinta vain 66 360 euroa. Kerrosta ylempänä samankokoinen huoneisto maksaakin jo 8600 euroa enemmän. Neliöhinnaksi tulee 2500 euroa.

Hinta kertoo vain Skanskan ahneudesta ja haluttomuudesta rakentaa toimivia asuntoja, joissa ei olisi edellä kuvattuja suunnitteluvirheitä. Lisäksi se kertoo siitä, että asuntorakentamisessa ei ole minkäänlaista kilpailua, jolloin rakennusliikkeiden ei tarvitse kilpailla niin hinnalla kuin laadullakaan. Ne voivat luottaa siihen, että jokainen huonosti suunniteltukin sikahintainen asunto menee varmasti kaupaksi – ja pankit avustavat tässä toiminnassa tarjoamalla edullista lainaa jopa 20 vuoden maksuajalla, jolloin kk-lyhennys saadaan näyttämään pieneltä.

Alla on Skanskan websivulta poimittuja kehuja, joille ei voi muuta kuin nauraa:

”Uusi ylväs Alppijääkäri edustaa modernia kerrostaloasumista parhaimmillaan.”

”Huoneistojen suunnittelussa on kiinnitetty paljon huomiota arjen toimivuuteen. Pohjaratkaisut ovat konstailemattoman toimivia.”

”Huoneistot liitetään ATK-verkkoon, joka mahdollistaa asuntoihin nopeat laajakaistayhteydet.”

Autoa käyttävä osakas joutuu ostamaan erillisen autopaikan tai -hallipaikan, joita myydään omina osakkeina mutta joiden hintoja ei ole kerrottu.

Ja sitten kuin vielä pisteenä i:n päälle: As Oy Oulun Alppijääkäri sijaitsee (tietenkin) vuokratontilla, mikä nostaa vastikkeen hintaa.

Olisi mielenkiintoista tietää, kuka hullu ostaa kyseisen huoneiston ja vielä maksaa siitä 221 200 euroa – vaikkakin todellinen maksu tapahtuu vuosien mittaan lainalyhennysten kautta, jolloin korkojen nyt noustessa asunnosta maksettu kokonaisumma voi jopa kaksinkertaistua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti