keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

KultaRahaksi.fi

KultaRahaksi-niminen yritys on viime aikoina mainostanut lehdissä ostavansa kultaa eri muodoissa ”parhaaseen hintaan”. Yritys, jonkä kotipaikka lieneekin Etelä-Suomessa, on tehnyt parin päivän pituisia täsmäiskuja Oulun seudulle. Tällä viikolla se on vieraillut Haukiputaalla ja Oulussa.

Yritys itse arvioi myytävän kultaesineen kultapitoisuuden ja painon, mikä tuntuu tietenkin hieman erikoiselta, koska siinä olisi hyvä mahdollisuus huijata myyjää. Myyminen KultaRahaksi-yritykselle vaatiikin myyjältä lujaa luottamusta ja uskoa.

Koska yritys ei harjoita mitään hyväntekeväisyyttä, se yrittää tietenkin ostaa kullan mahdollisimman halvalla ja vastaavasti myydä sen eteenpäin mahdollisimman kalliilla, jolloin osto- ja myyntihintojen ja yrityksen kate muodostuisi mahdollisimman suureksi.

Kultaesineillä on kaksi eri hintaa: kullan arvon mukainen ja esineen hinta. Jos kyseessä on kultaharkko, hinnat ovat samat. Jonkin vanhan korun ollessa kyseessä esineen arvo voi olla paljon kullan arvoa suurempi. Jälkimmäisessä tapauksessa KultaRahaksi maksaa siten siitä liian vähän ja tuhoaa mahdollisesti arvokkaan korun. Toisaalta tuskin kukaan normaaliälyinen myisi sille kultakorua.

Oulussa on toiminut jo yli kymmenen vuoden ajan ns. kanikonttori, jonka virallinen nimi lieneekin Panttilainakonttori. Kanin toimintatapa lieneekin kaikille tuttu, eikä sitä tarvitse tässä selittää eikä varsinkaan sen vuoksi, koska se ei liity millään tavalla tähän juttuun.

Oulun kanikonttori (joka on myöskin jo usean vuoden ajan ostanut kultaa) on ilmeisestikin havainnut kilpailijan tunkeutumisen reviirilleen. Parissa mainoksessaan se on kertonut maksavansa selvästikin paremman hinnan kuin KultaRahaksi. Tämänpäiväisessä Kalevassa molempien yritysten ilmoitukset olivat vierekkäin, mikä ei ainakaan lisää vierailijan asiakkaiden määrää.

KultaRahaksi maksaa 18 karaatin kullasta (75 %:n pitoisuus) 12,77 euroa/g, kun oululainen yritys maksaa 15,50 euroa/g. Siiran kanikonttori maksaa siten 21 prosenttia enemmän, mikä on merkittävä ero. Ero 14K-kullalla on 33 prosenttia.

100 prosentin kultaa ei ole kuin kultaharkoissa ja vanhoissa kultarahoissa, joten sitä ei juurikaan tarvitse ostaa.

KultaRahaksi-yrityksellä on myös postipalvelu, jossa rahantarpeessa oleva myyjä voi tilata maksuttomasti ns. KultaPaketin, johon hän pakkaa aarteensa postin kuljettamista varten. Jatko vaatiikin sitten todella voimakasta luottamusta ja uskoa: KultaRahaksi arvioi myyjän näkemättä tämän lähettämän kultaesineen arvon ja tilittää maksun myyjälle.

Kaikesta luulosta huolimatta kulta on huonoin sijoituskohde. Sen voittaa muut kohteet ainoastaan silloin, kun sijoituksille pitää löytää jokin kohde inflaatiota tai muita myllerryksiä vastaan tilanteessa, jossa muut kohteet ovat epävarmoja. Se ei silloinkaan tuota juuri mitään vaan tarjoaa vain vakioarvoisen suojan.

Kaikkina muina aikoina, jotka ovat tavallisesti vallitsevina suurimman osan aikaa, obligaatiot, osakkeet ja velkakirjat tarjoavat paljon paremman tuoton sijoitetulle pääomalle.

Mikä tekee sitten kullasta niin haluttua? Muiden mineraalien tapaan sitä on maassa rajallinen määrä, sen pitoisuus malmissa on pieni, sitä sijaitsee vain harvoissa paikoissa ja sen erottelu malmista on työlästä ja ympäristöä saastuttavaa. Siinä on sen arvo!

Koska kullan tiheys on hyvin suuri (19,3 kg/dm3), pienikin tilavuusmäärä sitä painaa ja maksaa paljon. Siiran tarjoamasta hinnasta voidaan päätellä, että 24 karaatin kullan ”ostohinta” on noin 21 euroa grammalta, mistä tulee puhtaan kullan kilohinnaksi 21.000 euroa. Yksi kilogramma kultaa on noin pienen suklaapatukan kokoinen.

Yrityksen nimi näyttääkin olevan KorutRahaksi.fi. Voikohan tässä luottaa enää mihinkään?

Sivulla on neljän ”tyytyväisen asiakkaan” palaute, jossa alla eräs:

Sinikka, 61, Oulu

”Kuulin teistä ystävältäni ja päätin kokeilla lähettämällä rikkinäiset ja vanhat kultaiset sormukseni ja riipukseni teille. Kiitos, summa jonka korvasitte oli paljon enemmän kuin mitä olin odottanut!”


Mitähän Sinikka mahtoi odottaa saavansa? Tavallisesti tuollaiset palautteet on keksitty tukemaan yrityksen liiketoimintaa – niin varmasti tässäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti