lauantai 19. huhtikuuta 2014

Laitteiden ohjelmoitu kuolema

TV1 esitti 17.4.2014 pari vuotta vanhan ranskalaisdokumentin Laitteiden ohjelmoitu kuolema, joka keskittyi kahteen asiaan: Samsung-taulutelevisioiden lyhyeen kestoikään ja Applen matkapuhelimien akkuun, jonka omatoiminen vaihtaminen on tehty vaikeaksi tai mahdottomaksi.

Samsung-taulutelevisioiden ongelmana näytti olevan virtalähteen kondensaattorin lyhyt kestoikä. Koska kyseessä on kriittinen komponentti, sen vikaantuminen tekee televisiosta toimimattoman. Asiaan perehtyneen ranskalaisen korjaamon mielestä syyt nopeaan vikaantumiseen ovat kondensaattorin huono laatu ja väärä sijoituspaikka piirilevyllä.

Kuten monessa muussakin asiassa niin myös elektroniikkakomponenttien kohdalla hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Jos kriittiseksi komponentiksi valitaan halvin mahdollinen kondensaattori, jolla on heikko lämmönsieto, ja se sijoitetaan televisiossa huonoimpaan mahdolliseen eli kuumimpaan paikkaan, lieneekin selvää, että komponentin ja television elinikä jää pakostakin lyhyeksi. Valtuutetun tv-korjaamon veloitus korjaustyöstä on niin suuri, että uutena 400 euroa maksanutta televisiota ei monenkaan mielestä kannata korjauttaa, jos se maksaa 200 euroa. Dokumentin riippumaton korjaamo vaihtoi kondensaattorin 21 eurolla.

Samsungin, joka on suurin tv-valmistaja, täytyy tietenkin olla tietoinen siitä, että kondensaattorin väärä sijoituspaikka vaikuttaa suoraan sen kestoikään. Lämpösuunnittelu on tärkeä osa elektroniikkalaitteiden suunnittelua, ja koska tietyt osat tuottavat lämpöä, joka on haitallista muille osille, lämpö täytyy saada hallitusti johdettua pois laitteesta. Siksi dokumentin väite ”laitteiden ohjelmoidusta kuolemasta” pitää paikkansa, eli Samsung oli tietoisesti suunnitellut televisiot sillä tavalla, että ne vikaantuivat suhteellisen nopeasti.

Sama ilmiö on nähtävissä lähes kaikissa muissakin elektroniikkalaitteissa ja kodinkoneissa: laitteeseen asennetaan tarkoituksellisesti yksi kriittinen komponentti, jonka kestoikä tiedetään lyhyeksi ja jonka vaihtaminen on tehty vaikeaksi ja kalliiksi. Koska laitteet kestävät vain lyhyen ajan ja niiden korjauttaminen edullisen hankintahinnan vuoksi ei ole kannattavaa, kuluttajat joutuvat uusimaan ne lyhyemmin väliajoin, mikä kasvattaa valmistajan myyntiä. Halpa hinta on tietenkin osasyy mutta ei välttämättä varsinainen syy lyhyeen elinikään.

Applen tempuissa akun kanssa oli samantapaisia piirteitä eli saada kuluttajat uusimaan puhelimensa nopeammin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti