sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Oulujoen Siltavahti

Rakennusliike Rakennusteho rakentaa Kasarmintielle 16-kerroksisen asuinrakennuksen, johon tulee 80 huoneistoa, ja se on suunnilleen samankokoinen kuin aikaisemmin esitelty Puistovahti. Sanonta ”ei kaksi kolmannetta” toteutuu Oulun asuntorakentamisessakin, ja niinpä kolmas 16-kerroksinen nousee Toppilaan. Vaikka kaikilla on eri rakentaja, mistään kilpailusta – niin hinnan kuin laadunkaan suhteen – ei voida puhua – rakennusalasta kun kerran on kysymys.

”Veistoksellinen Oulujoen Siltavahti siintää kauas ja piirtyy osaksi tulevaisuuden Oulun profiilia. Kunnianhimoisesti toteutettu Siltavahti symboloi halua saattaa Oulu nousuun omin voimin.”

Pitäisi olla tietenkin ”rahanhimoisesti toteutettu Siltavahti...”

Siltavahdissa toteutuu jälleen kerran se, mikä on tyypillistä nykyajan rakentamiselle – eräänlainen paha kolminaisuus: huono suunnittelu, huono laatu ja kova hinta.

Rehellisesti sanoen Siltavahdista tulee mieleen meressä toimiva öljynporaustorni, ja sen vuoksi Rakennustehon kannattaisikin harkita nimen muuttamista Oulunjoen Poraustorniksi.


Lasia ja kevyitä metallirakenteita. Mitä sitten tapahtuu, kun mahdoton muuttuukin mahdolliseksi ja Oulua ravistelee viiden magnitudin maanjäristys? Parvekelasitukset varisevat alas kuin syksyn lehdet. 50 metrin korkeudesta putoava lasi tekee todella pahaa jälkeä...


Kyllähän Poraustorni pistää silmään kauempaakin, mutta tuskinpa kukaan voisi sanoa, että se istuu maisemaan.


Rakennustehon korulauseita: ”16-kerroksisesta Siltavahdista avautuvat Oulun monimuotoisimmat näköalat niin joen yläjuoksulle kuin merelle ja kaupungin yli. Harkitusti sijoitetut parvekkeet ovat kerrostasosta riippuen aina parhaiden näkymien suuntaan.”

Niinpä tietenkin! Mitenpä nyt muutenkaan sitä voisi kuvailla. Reiska kertoi asuneensa poikasena jokivarressa ja voi vakuuttaa, että niin joessa kuin muussakin maisemassa ei juurikaan ole mitään katseltavaa. Asia on nykyisin pikemminkin päinvastoin, koska vuosikymmeniä sitten alueella oli paljon vähemmän rakennuksia ja enemmän luonnontilaista maisemaa.

Tämä on huippu: ”Tässä on historiallinen mahdollisuus valita koti tulevassa arvorakennuksessa, josta kasvaa uuden Oulun symboli!” Jos Oulussa löydetään joskus öljyä, siitähän voisi silloin hyvinkin tulla symboli öljylöydölle.

Yllättävää kyllä mutta noin puolet huoneistoista on jo myyty. (Eihän sitä tietenkään muuten olisi jo alettu rakentaa.) 13. kerroksen 44 neliön esimerkkikaksio on ahdas niin kuin saattaa hyvin kuvitella. 200 000 euroa on paljon tuosta tilaihmeestä. Asunnon pohja on huono: vähäisistä neliöistä peräti 8,5 tuhlataan eteiseen, jossa ne menevät täysin hukkaan. Tämän huoneiston ostajan ei kannata olla taikauskoinen...


Huoneistosta tulee mieleen huoneistohotelli. Makuuhuoneessa, keittiössä ja eteisessä on alaslaskettu katto, jossa kulkee lvi-tekniikkaa ja joka on useimmiten ja varsinkin pienissä asunnoissa aina häiritsevän näköinen.

Tässä rakennuksessa on sentään kaksi hissiä. Oulun oikea siltavahti piti tosin kortteeriaan toisen sillan kupeessa, mutta mennyt on mennyttä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti