Tuota kysyi Sleepy Sleepers vuonna
1984. Samaa voidaan kysyä siitä, onko mitään järkeä ostaa uusi
laturi korvaamaan puhelimen mukana tullut laturi, jonka
puhelinvalmistaja ja laturivalmistaja ovat yhdessä suunnitelleet
toimimaan parhaiten puhelimen kanssa. Eihän siinä tietenkään ole
mitään järkeä.
BrightCharger eli YövaloLaturi on
juuri sellainen kapistus, jota valmistaja yrittää myydä korvaamaan
puhelimen oma laturi. Ostajien vakuuttamiseksi laturin
”tarpeellisuudesta” valmistaja on keksinyt erilaisia
perusteluita.
Lisääntynyt turvallisuus
Parempi hyötysuhde
Lisää elinikää akulle
Yövalo
Hitaampi lataaminen
Yritys väittää, että sillä ei ole
”suoranaisia” kilpailijoita. Sen mukaan BrightCharger-laturi on
”turvallinen” ja ”energiaa säästävä” – toisin kuin
puhelimen mukana tullut laturi.
BrightCharger saattoi vaikuttaa alussa
hienolta innovaatiolta, mutta kuten nyt näkyy, se ei eroa
tavallisista latureista muuten kuin korkeamman hintansa vuoksi.
Yritys oli varmasti itsekin jossakin vaiheessa huomannut, mikä
laturi todellisuudessa on, mutta siihen tuhratun ajan ja rahan
vuoksi projektia ei haluttu jättää kesken, vaan se ajettiin
väkisin tähän vaiheeseen asti.
Asmo Solutions on BrightChargerin paha
kilpailija. Molemmat käyttävät (käyttivät) turvallisuutta ja
energian säästöä markkinointiargumentteinaan.
Yrityksen johto (koko henkilöstö)
kertoo olevansa kokenutta, mutta siitä huolimatta niinkin
yksinkertaisen laitteen kuin puhelinlaturin saattamiseksi
prototyyppivaiheeseen kului peräti kolme vuotta aikaa. Uuden
(matkapuhelinverkon) tukiaseman kehittämiseen feasibility study
-vaiheesta esituotantoerään kuluu noin kolme vuotta. Tukiaseman ja
puhelinlaturin kompleksisuudessa on valtava ero.
BrightChargerista on jätetty
patenttihakemus, jonka suomenkielinen nimi on ”Laite sähkövirran
syötön katkaisemiseksi” (26.9.2014). Viime vuonna julkaistu
tutkimusraportti on (jälleen kerran) karua luettavaa. Kaikki
vaatimukset ovat relevantteja kahden vanhemman patenttihakemuksen
kanssa.
Tässä todetaan, että
keksinnöllisyyttä ei ole.
Patenttihakemuksen kohtaamien
vaikeuksien vuoksi yritys varmastikin vaikeni patenttihakemuksestaan
IndieGogossa. Patenttihakemuksen idea on varata akku tiettyyn
varaustasoon eli olla varaamatta sitä aivan täyteen (100
prosenttia).
Loppukevennyksenä Järkee vai ei,
jossa kuullaan Reijo Heiskasen hieno kitarasoolo.
Tämä blogi on tehnyt erittäin ansiokasta työtä ruotiessaan etenkin Asmo-laturia ja etenkin sen sittemmin suurilta osin perusteettomiksi osottautuneita myyntiargumentteja, mutta jotenkin nyt vaikuttaa siltä että negatiivisuus on jäänyt päälle. Tämäkin yritys – kunhan ei esitä valheita tai puolitotuuksia markkinoinnissaan – ansaitsee mahdollisuuden kokeilla miten (ennakko)myynti lähtee vetämään. Se ettei laitteelle ei kirjoittajan mielestä ole tarvetta ei tarkoita sitä etteivätkö monet muut kokisi toisin. Kunhan yövalo pelaa niin onnea matkaan vaan. Voisi myös sanoa että so what jos t&k kesti 3 v, kukaan yrityksen ulkopuolinen ei voi tietää mitä kaikkea siihen on liittynyt. On helppo sivusta arvostella. Asmon toiminta on ollut aivan oma lukunsa ja monella eri tavalla sekä epäammattimaista suhaamista että kenties laillisen toiminnankin rajatkin joiltan osin ylittänyttä, mutta tämä on eri yritys ja eri tuote, vaikkakin samassa kategoriassa. Voi olla että maailmanmenestystä ei tule mutta saahan sitä yrittää, ja siitä yksistään ei pitäisi ketään ’mustamaalata’.
VastaaPoistaJokainen blogissa ”esitelty” yritys epäkelpoine tuotteineen on paikkansa ansainnut. Patenttihakemuksen tökkiminen kertoo, miten ”innovatiivisesta” tuotteesta todellisuudessa on kysymys...
PoistaTavoitteen asettaminen matalalle IndieGogossa helpottaa sen täyttymistä. Yrityksen olisi kuitenkin kannattanut seurata tarkemmin Asmo Solutionsin tuskaista tietä ”menestykseen”, jota ei näytä sitten tulevankaan, ja miettiä, onko valolaturille todellista kysyntää. Jos niitä myytäisiinkin noin 300 kappaletta IndieGogossa, se ei ole mikään tae tulevasta kysynnästä.
Onkohan näiden patenttihakemusten tarkoitus vain avata rahahanat Teksistä?
VastaaPoistaIn my view the blog has appear critical on these startups, because the large amount of public funding they manage to collect and the level of false information they are pushing relentlessly and without any consequence.
VastaaPoistaThese companies are receiving funds in spite of the more than obvious shortcomings of the products. These shortcomings are almost never talked about and the media is doing an extremely lousy job looking into all aspects of the topic. Journalist are not much more than a channel providing free advertising.
These seasoned entrepreneurs are blocking the way of other startups and also in a way corrupt the very liberal system of our public funding schemes.
I am sure Oulu1 blog would be also happy to write about positive startups in Oulu. Please put him/her an email if such thing you know about.
Btw, I am also convinced that one of the important things to do is apply for a patent even though you are sure that it will go nowhere.. It will guarantee one checkbox ticked for the 2-3 years you are collecting the public funding and your company is alive.
Kuten monet muistavatkin, Asmo Solutions kertoi, että jos maailman kaikki puhelinlaturit vaihdettaisiin Asmo-latureiksi, energiansäästöä syntyisi kahden ydinvoimalan verran. BrightCharger panee vielä paremmaksi: käyttämällä YövaloLaturia säästöä syntyisi vaatimattomasti KUUDEN voimalan verran.
VastaaPoistaSuuret ovat puheet: “With the help of my charger, I want to save the equivalent of at least six nuclear plants of energy globally. However, the only way to shut down these nuclear power plants is to make the BrightCharger a global success. My goal is no less than to change the entire mobile device business,” says Tiainen.
Puheet ovat jopa suuruudenhullumpia kuin oululaisyrityksellä.
”I hope that the new generation BrightCharger will become the number one choice for all mobile device manufacturers and that every mobile device user will soon be using a BrightCharger.”
Satuilua
Linkki löytyy fb-sivulta.
Mä laskin joskus, että jos suomen laturit korvattaisiin releellisillä latureilla, sen releen vetoon kuluvan sähkön takia pitäisi pystyttää yksi tuulivoimalaitos. Olikohan oikein laskettu?
Poista9.6.2017. Tuolloin julkaisen vuonna 1997 ruovedellä tapahtuneiden rakennuspalojen syttymissyyt, tapahtumapäivämäärän ja kellonajan. Niistä voi päätellä jo paljon. Tiedot on saatu julkisista onnettomuusselosteista. Edes jälleenmyyjien kysymänä todistetta kuuluisasta palosta ei valmistaja toimittanut. Tämän jälkeen tieto anoppilan palosta on poistettu jälleenmyyjien laturin esittelytiedoista. Se herättää lisää kysymyksiä ja epäilyksiä.
VastaaPoista