lauantai 27. tammikuuta 2018

BrightCharger teki 166 000 euron voiton viime vuonna

Blogiin tulleen tiedon mukaan yrityksen viime vuoden liikevaihto oli 379 000 euroa, josta voittoakin tuli mukavat 166 000 euroa. Kun kerran laturi ei ole vielä valmis, mistä ihmeestä myynti oikein tuli?

Tämä on tietenkin outoa, mutta ehkäpä siihen löytyy luonnollinen selitys. Seuraajan mukaan laturia olisi myyty ennakkoon noin 10 000 kappaletta.

Onkin paljon edullisempaa valmistaa 10 000 laturia kuin aiemmin arvioitu 1000 laturia.

Viime vuoden menoiksi saadaan 213 000 euroa, joka kattaisi neljän henkilön palkkakustannukset ja muut kiinteät kulut, laturin osien tilaamisen ja kulut tuotannon käynnistämisestä.

Jokin taho oli siis mahdollisesti ostanut ennakkoon mainitut 10 tuhatta laturia, ja se voisi olla esimerkiksi jokin suuri ketju, joka ei ollut vielä maksanut oppirahojaan toisen kotimaisen laturin kanssa.

Ennakko-ostajia voi olla myös useampia. Kyseessä ei kuitenkaan ollut tilaus vaan ostotoimenpide, jossa laturit oli maksettu ennakkoon. Ketkä uskoivat BrightChargeriin niin paljon, että ostivat niitä 10 000 kappaletta ennakkoon ennen kuin niitä oli edes valmistettu? Ostajille oli mahdollisesti toimitettu mallikappaleet, sillä tuskinpa kukaan ostaisi sikaa säkissä tuotetta näkemättä, vaikka kyseessä olikin niin briljantti tuote kuin valolaturi.

Ennakko-ostajat ovat ottaneet (tietoisen) riskin, koska, kuten blogissa todettiin lokakuussa, BrightCharger sisältää muiden henkilöiden patentoimaa tekniikkaa. Ostajat eivät todennäköisesti tienneet tuota, koska patentin kohtalo paljastui vasta syyskuun lopussa.

BrightCharger (yritys) ei taida oikein tiedostaa, minkälaisen riskin se ottaa valmistaessaan laturia, joka sisältää toisten patentoimia ratkaisuja.


Kun kerran laturin suunnitteluun ja tuotannon aloitukseen on käytetty monta vuotta aikaa ja paljon rahaa, yritykselle voisi olla erittäin vaikea paikka myöntää tappio ja lopettaa projekti. Sen sijaan se yrittää vain jatkaa eteenpäin ja odottaa, mitä seuraa.

1 kommentti:

  1. Tuosta vanhemman artikkelin Indiegogo-päivityksestä saa sen käsityksen, että latureita olisi jo valmistettu jokin määrä, ja loppujen valmistamista varten BrightCharger joutui tilaamaan jonkin komponentin hongkongilaiselta huijarilta, joka tekikin vanhanaikaisen. Miksi noita valmiita latureita ei ole toimitettu Indiegogon ennakkotilaajille? Kysehän on vain alle tuhannesta laturista.

    Jos niin olisi tehty, viivästyminen ei olisi lainkaan tullut julkisuuteen. Vai onko niin, että ainuttakaan laturia ei ole vielä valmistunut puuttuvan komponentin vuoksi?

    VastaaPoista