sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Stettiner Dampfmühlen A.G.

Metallinetsinnässä maasta noin 15 cm:n syvyydestä löytyi painava kappale, jossa olevasta tekstistä osa oli tuhoutunut. Kappaleen pintaan oli muodostunut jonkinlainen ”pinnoite”, koska se ei johtanut sähköä. Tarkempi tutkinta paljasti, että kappale on lyijyä.

Kappale on keskeltä osittain ontto, mikä viittaisi materiaalina käytetyn lyijyn lisäksi siihen, että kyseessä on sinetti. Lanka siitä oli kadonnut. Jos se oli ollut rautalankaa, se oli varmastikin syöpynyt ajat sitten.


Keskellä on teksti ”A.G.” Alareunaa kiertää teksti ”DAMP___HLEN”. Ylhäältä on luettavissa vain ”_TET”. D:n yläpuolella oleva piste viittaa siihen, että T:n edessä on jokin kirjain.

Sinetin yläreunaa on leikattu jollakin työkalulla, minkä vuoksi yläreunan tekstin loppu on taittunut piiloon.

Pienen selvittelyn jälkeen selvisi, että kyseessä on saksalaisen Stettiner Dampfmühlen A.G:n (eli Stettinin Höyrymylly Oy:n) sinetti. Tehdas muuttui osakeyhtiöksi vuonna 1909 ja tuhoutui tulipalossa vuonna 1932, joten sinetti on tuolta ajanjaksolta. Sinetti on siten noin sata vuotta vanha ja lieneekin ollut koko tuon ajan maassa.


Oma lukunsa on, miten saksalaisen myllyn sinetti päätyi pohjoissuomalaiseen peltoon. Olisiko se ollut siemenviljasäkin tai muun astian sinettinä? Ei vaikuta kovin luultavalta, että pellolle olisi viety jauhettua viljaa, joka lieneekin ollut myllyn päätuote.

1 kommentti:

 1. Entisaikaan tunkiolle heitettiin suunnilleen kaikki palamaton. Lehmänpaskan levityksen mukana se sitten levisi pelloille. Olisiko sinetti päätynyt keittiöstä tunkiolle heitettävän tavaran sekaan?
  Kertooko tarina miksi tuo mylly paloi? Jauhopöly on tunnetusti aika paloherkkää ja syttyy räjähdysmäisesti.

  Sattumoisin wikipedian mukaan gambina kehitettiin juuri 1932 ja myytiin silloin viinakeena.
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Gambina

  Olikohan siellä joku maistellut uutuutta nimeltään viinake/gambina ja mahdollisesti vähän grillaillut avotulella aiheuttaen huolimattomuudellaan tulipalon?


  VastaaPoista