perjantai 23. huhtikuuta 2021

Täysin suhteetonta

Koronaa on esiintynyt Suomessa reilun vuoden ajan. Siihen kuolleita on kaikkiaan 930 (per 22.4.2021), ja heidän mediaani-ikänsä oli 83 vuotta. Se tarkoittaa sitä, että suurin osa kuolleista oli yli 80-vuotiaita ja muutenkin ”heikossa hapessa”, eli lähtö ilman koronan aiheuttamaa infektiotakin (jälkitauteja) olisi tullut aivan lähivuosina ellei jopa aiemminkin.


Jos tutkitaan kausi-influenssan aiheuttamia kuolemia, havaitaan blogissa jo aiemmin todettu tosiasia, että influenssa on siinä suhteessa samanlainen tappaja ellei sitten jopa pahempikin. Kuolleet kuuluivat samaan ryhmään koronaan kuolleiden kanssa, eli he eivät enää olleet kovinkaan sporttisessa kunnossa.


Kuvassa näkyy liukuva keskiarvo, jonka vaihtelut johtuvat lyhytaikaisesta satunnaisesta vaihtelusta ja kausivaihtelusta. Keskiarvo näyttäisi olevan noin 1050 kuollutta vuodessa, mikä tekisi influenssasta koronaa pahemman tappajan.

Vaikka koronapotilaat vaatisivatkin enemmän sairaalahoitoa kuin influenssapotilaat, erilainen suhtautumistapa koronaan ja influenssaan on täysin suhteetonta.

THL on onnistunut loistavasti työssään lietsoa koronahysteria ja -paniikki. Tässä voisi pohtia, mikä on tämän toiminnan motiivi. Kuten aina, taustalta paljastuu lopulta rahan ja taloudellisen vallan tavoittelu.

8 kommenttia:

 1. Taas väärää tietoa. Et voi verrata normaalia influenssavuotta tähän korona-aikaan, sillä ei influenssan takia ole järjestetty minkään valtakunnan sulkutoimenpiteitä ja muita rajoituksia kuin korkeintaan paikallisesti. Ja hyvästä syystä: koronan aiheuttama kuolleisuus ja erityisesti sairaanhoidon kuormitus on niin paljon suurempaa. Sopii katsoa esimerkkejä maan ulkopuolelta paikoista, joissa vastaavia toimenpiteitä ei ole voitu tai haluttu tehdä. Ei ole kaunista katsottavaa. Mitään hysteriaa ja paniikkia en ole Suomessa pahemmin havainnut; hysteriaa tosin "koronakriittisten" parissa on kyllä nähty.

  VastaaPoista
 2. Sulkutoimenpiteet eivät vähennä koronakuolemia vaan mahdollisesti vain vähentävät taudin leviämistä tavallisen väestön keskuudessa. Molemmissa ryhmissä kuolleet olivat enimmäkseen pitkäaikaissairaita.

  VastaaPoista
 3. Kyllä sulku vähentää koronakuolemia ihan jo sen takia, että tauti ei tavoita läheskään kaikkia riskiryhmäläisiä. Pitkäaikaissairaat ovat keskuudessamme, ei siitä mihinkään pääse. Lisäksi tiedetään, että kuka tahansa voi sairastua tähän tautiin niin vakavasti, että hengissä pitäminen edellyttää tehohoitoa, usein pitkäaikaisesti. Monille on niin vaikea käsittäää, että sairaanhoidon kapasiteetti on rajallinen, eikä tällaista tautia voi jättää leviämään vapaasti. Vaikutukset muidenkin tautien hoidon kannalta on laskettava.

  VastaaPoista
 4. Pitkäaikaissairaat eivät heilu missään festareilla tai baareissa vaan ovat hyvin kontrolloiduissa tiloissa, joissa tartunnan saamisen riski on pieni. On vaikea kuvitella, että yli 80-kymppinen notkuisi jossakin baarissa...

  Koska korona saattaa aiheuttaa joillekin harvoille joitakin epämääräisiä ja mahdollisesti pitkäkestoisia oireita, joista osa lieneekin psykosomaattisia, sitä on blogissa sen vuoksi luonnehdittu influenssaa hieman verran vakavammaksi. Se miksi influenssa ei sairastuta kaikkia, selittyy sillä, että aikaisemmin sairastetun influenssan muodostamat vasta-aineet suojaavat uudelta tartunnalta, vaikkakaan ne eivät aivan tarkasti vastaa uudemman variantin muodostamia vasta-aineita.

  VastaaPoista
 5. Pitkäaikaissairaudet ovat laaja kirjo kaikenlaisia sairauksia; diabetesta, syöpiä, astmaa. En tiedä missä maailmassa elät, mutta nämä ihmiset asuvat ihan kotonaan, myös muiden ihmisten kanssa. Minäkin tunnen useitakin tällaisia ihmisiä. Eivätkä he todellakaan varsinkaan näinä aikoina missään baareissa notku, mutta tartunta tuleekin jotain muuta kautta. Esim. siellä baarissa notkuneelta omaiselta. Kyse on tartuntaketjuista.

  VastaaPoista
 6. Joku omainen tai vieras tuo tullessaan mukanaan "tuliaisen", eivätkä siinä mitkään sulut auta...

  VastaaPoista
 7. Kyse ei olekaan yksittäisistä tapauksista, sellaisillehan ei viime kädessä mitään voi. Kontakteja vähentämällä vähenevät tartuntamäärät, se on pelkkää matematiikkaa.

  VastaaPoista
 8. Hi,

  I am long follower of the blog. I am frankly super surprised your skeptical points on the coronavirus and the measures taken against its spread.
  Your blog often relies on facts, financial statements, data and science. All the measures and generally the handling of the COVID-19 (in sane countries like Finland) is based on data, statistics and the careful balancing with personal freedom as well as keeping the economy functioning.
  Oulun 2 excellently described the medical element of the issue.

  VastaaPoista