keskiviikko 15. maaliskuuta 2023

Kaleva 6-päiväiseksi lehdeksi

Kaleva on saattanut yt-neuvottelunsa päätökseen, ja lopputulos on: 49 henkilöä saa lähteä ja suurin osa jakelusta. Miten tässä nyt näin kävi?

Kalevan ”ongelma” on sen toimituksessa. Blogi kertoi yt-neuvotteluiden alkamisesta 13. tammikuuta, ja viimeisessä virkkeessä todettiin: ”Kalevassa on eletty kuin siat vatukossa, mutta nyt siihen tulee loppu.” Näin ei valitettavasti käynyt, ja sama elo vatukossa tulee jatkumaan.

Kaleva keksii kaikenlaisia syitä taloudellisiin vaikeuksiinsa, kuten rajusti nousseet painon ja jakelun kustannukset, painopaperin hinnan kaksinkertaistuminen ja polttoaineiden hinnan nousu, mutta se ei halua nähdä todellista ”toimituksensa ongelmaa”.

Toinen ”neuvottelutulos” on sunnuntailehden jakelun lopettaminen, eli se ei enää ilmesty perinteisenä paperilehtenä toukokuun alun jälkeen.

Blogi kertoi 7. joulukuuta 2021 painetun lehden ”rakenteen muuttumisesta”.  Lehteen luvattiin lisää sisältöä viikonloppuihin. Kyllähän tuosta lupauksesta  pidettiinkin kiinni puolentoista vuoden ajan.

 

Monen tilaajan uusi tilausjakso on alkanut vuoden vaihteessa, eli he olivat tilanneet 7-päiväisen paperilehden vuodeksi eteenpäin, mutta he tulevat kuitenkin saamaan vain kuusi lehteä viikossa kahdeksan kuukauden aikana. Kun vielä otetaan huomioon, että sunnuntailehden irtonumeron hinta on arkilehden hintaa kalliimpi, menestys on suurempi kuin keskimäärin yhden lehden saamatta jääminen viikossa kahdeksan kuukauden ajalta.

Kyseessä on selvä sopimusrikkomus, ja tilaajien pitäisi vaatia osan tilaushinnan palauttamista.

Kaleva on lähtenyt tielle, jolta ei ole paluuta. Alamäki alkoi nykyisen päätoimittajan aikana.

Nyt tehdyt toimet tulevat edelleenkin vähentämään painetun Kalevan levikkiä.

Kaleva hankki muutama vuosi sitten uuden painokoneen, joka jatkuvasti vähentyneen paperilehden tilausten vuoksi on jäänyt vajaakäytölle. Kone sai tosin lisää käyttöä, kun Helsingin Sanomien Pohjois-Suomessa jaettavat lehdet siirtyivät Kalevan painettaviksi ja jaettaviksi. Kalevan sunnuntainumeron loppuminen vaikuttaa myös HS:n sunnuntaijakeluun, eli se jaetaan vasta maanantaina, kun Kalevakin jaetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti