tiistai 14. maaliskuuta 2023

Perunan hinnan nousu viljelijän varastosta kaupan hyllylle

Perunanviljelijä saa keskimäärin 19 senttiä perunakilolta. ”Keskimäärin” sen vuoksi, koska hinta saattaa hieman vaihdella lajikkeen mukaan, mutta keskimääräinen veroton hinta on edellä mainittu.

Jos viljelijä myisi perunansa suoraa kuluttajalle, verollinen hinta olisi 21,66 senttiä/kg. Kaupan hinnat ovatkin sitten aivan toisesta maailmasta. Halvimmillaan kilohinta on 65 senttiä. Yhden kilogramman pusseihin pakatut perunat maksavat jopa 1,29 €.

Lapin Puikula on aivan omassa sarjassaan, mutta se onkin ymmärrettävää, koska se on hidaskasvuinen, eli sato jää pieneksi moniin muihin jalostettuihin lajikkeisiin verrattuna.

Suurin osa kaupoista ostaa perunat suoraan tuottajalta, mutta Lidlin perunat näyttävät kiertävän pakkaajan, Tuorekartanon, kautta. Pakattujen perunoiden kilohinta on lähellä yhtä euroa, ja kun tuosta vertailun helpottamiseksi vähenetään alv, verottomaksi hinnaksi saadaan 87,72 senttiä. Tästä voidaankin sitten helposti laskea, että hinta yli nelinkertaistuu (4,6) kaupassa.

Tuskin minkään muun elintarvikkeen kate on niin suuri perunan. Peruna ei vaadi kaupassa kylmää myyntitilaa, ja usein näyttää siltä, että niitä säilytetään kaupan varastossakin lämpimässä, mitä ei pitäisi tehdä.

65 sentin kilohinnalla myytyjen perunoiden kohdalla hinta kolminkertaistuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti