lauantai 3. toukokuuta 2014

Valkeen uusi tutkimus

Oulu-lehdessä 3.5.2014 olleen ilmoituksen mukaan Valkee hakee koehenkilöitä tutkimukseen, jonka tarkoituksena on osoittaa – tai niin Valkee ainakin toivoo – että kirkasvalo vaikuttaa (korvan kautta sopivasti ”annosteltuna”) sydän- ja verenkiertoelimistön kognitiiviseen prosessointiin – ja tietenkin myönteisesti, koska eihän siitä muuten olisi mitään hyötyä Valkeelle. Siten lieneekin selvää, että jos tai kun tämä tutkimus on viety onnellisesti loppuun noudattaen Valkeen omia ”korkeatasoisia” tutkimuskriteereitä ja lopputulos on kielteinen, Valkee ei tietenkään tule kertomaan siitä mitään, vaan tulokset haudataan epäonnistuneiden tutkimusten mappiin, jossa lieneekin enemmän sisältöä kuin onnistuneiden tutkimusten mapissa.

Valkee hakee koehenkilöiksi tavallisia keski-ikäisiä suomalaisia miehiä, jotka eivät juuri harrasta liikuntaa ja joiden elintavat eivät liene kovinkaan esimerkilliset. Pieni ylipaino sallitaan, mikä on tietenkin seurausta siitä, että liikunta ei maistu mutta viina maistuu ”sopivasti” mutta ei liikaa.


Mistä on tässä Valkeen uudessa tutkimuksessa oikein kyse? Onko korvavalon myynti osoittamassa vähenemisen merkkejä, minkä ei tietenkään pitäisi olla kenellekään yllätys? Onhan selvää, että korvavalo ei varmastikaan ole mikään myyntihitti näin valoisana aikana, vaikka toisaalta nyt käynnistyvän tutkimuksen tulokset, vaikka niitä miten kaunisteltaisiinkin, tuskin ehtisivät piristämään kesämyyntiä.

Valkeen kassa taitaa olla tyhjä, ja jotakin on täytynyt keksiä sen täyttämiseksi. Valkeen toiminta on uskomatonta. Heti kun korvavalon myynti jonkin vaivan tai sairauden parantamiseksi – mikä on tietenkin potilaan omaa kuvittelua – alkaa osoittaa ehtymisen merkkejä, Valkee ottaa esille lääkärikirjan ja etsii sieltä uuden ”sairauden”, jonka hoitoon se toivoo korvavalon auttavan, ja käynnistää uuden tutkimuksen, joka palvelee ainoastaan Valkeen omia kaupallisia tarkoitusperiä ja jolla ei ole mitään tekemistä puolueettomuuden tai luotettavuuden kanssa.


Vastauksena ilmoituksen kysymykseen: en halua enkä soisi muidenkaan haluavan. Täytyy olla tyhmä, jos osallistuu tuollaisen ”maksuttomaan” tutkimukseen. Kuuleman mukaan koehenkilöt saavat palkakseen käyttämänsä korvavalon, joten jo tieto tästä saattaa vaikuttaa positiivisesti koehenkilöiden antamaan subjektiiviseen arvioon korvavalon vaikutuksesta.

 * * *


Brittiläisen The Guardian -sanomalehden toimittaja, Samuel Bibbs, on testannut Valkeen korvavalon. Kommentit:

”In fact, the only effect I felt while using the Valkee was a warming of the ears – although that could be psychosomatic as the optical fibre in the earbud does not give off any perceptible heat.”

”Regardless of the science, the bright light headset did nothing to help my recovery from jet lag and did not affect my mood or state of alertness in any perceivable way. For me, the €200 Valkee 2 appeared to be at best a very expensive flashlight.”


Oliko tämä mitään uutta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti