lauantai 28. maaliskuuta 2015

Kaleva uutisoi Valkeen ”hiirikokeesta”

Kaleva katsoi asiakseen uutisoida Valkeen ”hiirikokeesta” lauantain (28.3.) numerossa. Kahden palstan ja puolen sivun korkuisessa uutisessa kerrottiin asioita, joista lehden keskiverto lukija ei juurikaan ymmärrä yhtään mitään. Siinä ei kerrottu, millä tavalla koe tehtiin, eli millä tavalla valo vaikutti hiiriin, mikä olisi ehkä kiinnostanut Valkeen taaperrusta seuraavaa henkilöä.

Minkähän vuoksi Valkee antoi ”uutisvinkin” Kalevalle vasta nyt, vaikka tutkimus oli tehty lähes vuosi sitten? Jos tutkimuksella olisi ollut jotakin painoarvoa, Kaleva olisi voinut kertoa siitä jo viime kesänä, vaikka sitä ei koskaan olisikaan julkaistu missään tiedelehdessä. Mutta ehkäpä tutkimuksen sisältö oli niin köykäinen, että Valkee odotti sille ulkopuolista ”vahvistusta” ennen julkisuuteen tuloa.

Mikä Valkeen teettämissä tutkimuksissa on sitten vialla? Vastaus: Bisnesorientoituneisuus. Valkee teettää vain sellaisia tutkimuksia, joiden tulokset voisivat mahdollisesti olla myönteisiä korvavalolle. Valkeen ainoa motiivi on pyrkiä osoittamaan, että korviin johdettu valo vaikuttaa sen uskomalla tavalla, ja saada siten myytyä mahdollisimman paljon korvavalojaan.

Tuskinpa kukaan Kalevan artikkelin lukenutta henkilöä nyt sentään ryntää ostamaan korvavaloa...  Artikkelissa ei tosin mainittu sanallakaan Valkeeta. Ehkäpä Valkee pyrkii rahoittamissaan tutkimuksissaan ottamaan etäisyyttä jo pahan kaiun saaneeseen nimeensä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti