torstai 26. maaliskuuta 2015

Valkee teki hiirikokeen

Valkeen tutkimusartikkeli ”Transcranial light affects the expression of brain encephalopsin and plasma monoamine concentration in the mouse” on julkaistu The Journal of Experimental Biology -julkaisussa. Koska kyse on Valkeesta, kyseinen julkaisu lieneekin samaa tasoa.

Kyse ei ole mistään uudesta tutkimuksesta. Artikkeli oli lähetetty julkaisuun jo viime elokuussa, mutta se hyväksyttiin vasta seitsemän kuukautta myöhemmin. Alla on artikkelin julkinen tiivistelmä.

”Encephalopsin (OPN3) belongs to the light sensitive transmembrane receptor family mainly expressed in the brain and retina. It is believed that light affects mammalian circadian rhythmicity only through the retinohypothalamic tract, which transmits light information to the suprachiasmatic nucleus in the hypothalamus, although it has been shown that light penetrates the skull. Here we present the effect of transcranial light treatment on OPN3 expression and monoamine concentrations in mouse brain. Mice were randomly assigned to control group, morning-light group and evening-light group, and animals were illuminated transcranially five times a week eight minutes per mouse for four weeks. The concentrations of OPN3 and monoamines were analysed using Western blotting and HPLC, respectively. We report that transcranial light treatment affects OPN3 expression in different brain areas and plasma/adrenal gland monoamine concentrations. In addition, when light was administered at a different time of the day, the response varied in different tissues. These results provide new information on the effects of light on transmitters mediating mammalian rhythmicity.”


Valkee oli saanut vedettyä Oulun yliopiston mukaan tutkimukseensa, mutta siinä ei kuitenkaan pitäisi olla mitään ihmeellistä. Yliopisto tekee nimittäin maksua vastaan lähes mitä vain, kunhan se liittyy edes jollakin tavalla osaston tutkimusalaan. Jos Valkee rahoittaisi hiirikokeen, jossa tutkittaisiin, oppisivatko hiiret kävelemään pelkästään takajaloillaan, yliopistolla ei olisi mitään syytä kieltäytyä tarjotusta työstä. Tutkimusta tehtäisiin vain niin kauan kuin Valkeen maksaisi kulut.

Yritysten teettämillä tutkimuksilla ei ole mitään tekemistä yliopiston oman perustutkimuksen kanssa, vaan tutkimus ja tulokset – miten niitä sitten vääristelläänkin – palvelevat yksinomaan rahoittajan (Valkeen) kaupallista etua. Näissä tutkimuksissa rahoittaja päättää, mitä julkaistaan ja mitä ei, mikä tekee tutkimuksesta tietenkin puolueellisen ja vähentää sen uskottavuutta.

Julkaistun tutkimuksen ainoa tarkoitus on osoittaa, että korvavalo – kaikista pahoista puheista huolimatta – vaikuttaa sittenkin, vaikka sitä ei suoranaisesti tutkimuksessa käytettykään. Se, mikä vaikuttaa hiiriin, ei välttämättä vaikuta aivan samalla tavalla tai lainkaan suurempiin nisäkkäisiin. Hiirellä ja korvavalon potentiaalisella ostajalla on nimittäin fysiologisesti erittäin suuria eroja.

Ehkäpä Valkee voisi harkita seuraavaa mainoslausetta: Kallovalo tehoaa hiiriin, miksi ei sitten myös sinuun?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti